Vereniging Nederlandse Gemeenten

Crisisvaardigheden van burgemeester steeds belangrijker (07/11/2002)

Bij de aanstelling van burgemeesters dienen hun crisiscompetenties een belangrijke rol te spelen. Ze krijgen steeds vaker te maken met nieuwe crises in maatschappelijke sectoren die voorheen weinig of geen last hadden van verstoringen. Een burgemeester wordt bij een crisis van de ene dag op de andere een Bekende Nederlander, met alles risicos van dien.

Dit concludeert prof.dr. Uri Rosenthal, voorzitter van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, tevens hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, in VNG-magazine van 8 november. Het COT onderzoekt al jaren op eigen initiatief of in opdracht het overheidsoptreden bij uiteenlopende crises. In VNG-magazine neemt Rosenthal speciaal de rol van de burgemeester onder de loep.

Rosenthal schetst de burgemeester als iemand die rekening moet houden met de veranderende maatschappelijke context waarin crises zich voordoen: politisering, mediatisering, mobilisering, juridisering. Daarnaast moet de burgemeester anderen, onder meer operationele diensten, in de gelegenheid stellen te doen wat gedaan moet worden: hen de goede beslissingen laten nemen.

Uit de historische analyse van prof. Rosenthal blijkt onder meer ook nog dat de burgemeester als behartiger van de lokale belangen veel uithoudingsvermogen zal moeten hebben. In de hectische momenten van de crisis zal hij kunnen rekenen op sympathie en de nodige toezeggingen. Maar het komt eropaan die toezeggingen gehonoreerd te krijgen in de periode van de crisis na de crisis, van de ramp na de ramp. En die periode duurt in sommige gevallen jaren, aldus prof. Rosenthal in VNG-magazine.

7 november 2002

Een exemplaar van de special van het magazine is op te vragen bij het secretariaat van de afdeling Communicatie van de VNG, tel. 070 3738472. Ook kunt u vanaf hier de special op pdf.format bekijken. Contactpersoon COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement: Jeroen de Veth, tel. 06-17456359

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites