Gemeente Nuenen


07/11/2002
Controle gegevens voor Onroerend Goed Herwaardering 2003

In 2000 en 2001 heeft, op basis van de waarde 1-1-1999, een hertaxatie van het onroerend goed plaatsgevonden in Nuenen (gelijk aan alle andere gemeenten in Nederland). Medio 2001 hebben alle inwoners daarover een beschikking en taxatieverslag ontvangen.

Alle gemeenten zijn verplicht in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken één keer in de vier jaar een dergelijke waarderingsronde uit te voeren. Op basis van de waarde per 1-1-2003, zal in 2003 en 2004 de volgende herwaarderingsronde plaatsvinden. Deze waarde wordt door diverse overheden gebruikt om belasting te heffen: de gemeente heft de onroerendzaakbelastingen, het waterschap de waterschapslasten en de rijksoverheid de inkomstenbelasting. De gemeente zal de inwoners over deze waarderingsronde steeds tijdig informeren.

Om een goede start te maken met deze nieuwe herwaarderingsronde, ontvangen alle woningeigenaren omstreeks 15 november 2002 een brief van de gemeente. Bij de brief zit een controleformulier waarop de belangrijkste gegevens staan vermeld op basis waarvan het betreffende pand wordt gewaardeerd. Dit zijn gegevens zoals: adres, kadastrale gegevens, soort object, omschrijving van de onderdelen, bouwjaar, renovatiejaar, bouwlagen, oppervlakte van de gebouwen en gronden en de inhoud. In de brief wordt ook informatie gegeven over de berekeningsmethodieken. De gemeente vraagt in de brief om foutieve gegevens te corrigeren. Hiervoor is een controleformulier bijgevoegd. Dit formulier kan met behulp van een bijgesloten antwoordenvelop teruggestuurd worden naar de gemeente. Indien u geen wijzigingen heeft hoeft u niets te doen. Uiteraard reageert de gemeente op de aangebrachte correcties.

Belangrijk voordeel is dat bij de nieuwe herwaardering, welke zal worden uitgevoerd in 2003 en 2004, uitgegaan kan worden van de juiste gegevens over het pand. Dit voorkomt een hoop onduidelijkheden wederzijds.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot het cluster Belastingen/afdeling Bedrijfsvoering van de gemeente, telefoon 040 - 2631686 of 040 - 2631673.