Persbericht Trimbos-instituut

Samen werken aan herstel. Van ervaringen delen naar kennis overdragen.

Utrecht, 7 november 2002. Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft geen kans van slagen als alleen de voorzieningen in die sector integreren in de samenleving. Minstens zo belangrijk is, dat de mensen die gebruik maken van die voorzieningen hun identiteit van psychiatrisch patiënt inruilen voor die van burger in de samenleving. Dat is een lastige opgave. Psychische handicaps, maar ook psychiatrische behandeling en verblijf in een psychiatrische instelling leiden vaak tot afhankelijkheid, gebrek aan zelfvertrouwen en verlies van controle over het eigen leven. Dat ontworstelen en de omslag maken van patiënt naar burger gebeurt niet vanzelf.

In Samen werken aan herstel dit beschrijven acht personen, allen (ex-)cliënt in de langdurige zorg, hoe zij samen hebben gewerkt aan herstel. Zij zochten naar de betekenis van het begrip herstel in hun eigen leven en leerden naar zichzelf te kijken op een nieuwe manier. De aandacht verschoof van ziekte, symptomen en patiënt zijn naar herstel, mogelijkheden en actief zijn in het eigen leven, in de GGZ en daarbuiten. En met die verschuiving hervonden zij het vertrouwen in zichzelf en hun gevoel van eigenwaarde.

Het boek gaat niet alleen over een opmerkelijke ontwikkelingsgang van acht individuen. Als leden van een werkgroep hebben zij ook ervaringskennis verworven en deze ingezet voor hun medecliënten en hun begeleiders in de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht (SBWU). Ze ontwikkelden overdraagbare methoden om te werken aan herstel, organiseerden presentaties over herstel en rehabilitatie voor medecliënten en voerden een enquête uit onder alle cliënten van de SBWU. Bovendien ontwikkelden ze een cursus Begin maken met herstel voor cliënten. Ten slotte organiseerden ze studiemiddagen over herstel voor hun begeleiders. De uitkomst van al deze activiteiten is het begin van een herstelprogramma voor cliënten in de langdurige zorg met vele mogelijkheden voor een vervolg.

Samen werken aan herstel is door de gedetailleerde informatie een handleiding voor belangstellenden die initiatieven tot samenwerking rond herstel willen nemen. Daarnaast biedt het op indrukwekkende wijze inzicht in de ervaringen en ervaringskennis van mensen met psychische handicaps die hun herstel ter hand hebben genomen. Daarmee is deze uitgave zeer geschikt voor cliënten in de GGZ en hun hulpverleners en voor hen die anderszins bij herstel en rehabilitatie betrokken zijn.

Samen werken aan herstel. Van ervaringen delen naar kennis overdragen. W. Boevink, J. van Beuzekom, E. Gaal, A. Jadby, F. Jong, M. Klein Bramel, M. Kole, N. te Loo, S. Scholtus, C. van der Wal. Uitgave: Trimbos-instituut, Utrecht, 2002, 204 paginas. ISBN: 90-5253-405-5. Te bestellen bij het Trimbos-instituut, Postbus 725, 3500 AS Utrecht, tel: 030-2971180; fax: 030-2971111. Onder vermelding van AF0433. De prijs van het boek is 20
Euro. ________________________________________________________________
---

Voor nadere informatie of recensie-exemplaren, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---