Akzo Nobel

Akzo Nobel Science Award voor professor Berns

Arnhem, 3 juli 2002 Het Bestuur van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen heeft besloten de Akzo Nobel Science Award 2002 te verlenen aan prof. dr. A.J.M. Berns, wetenschappelijk directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en bijzonder hoogleraar in de Experimentele Genetica van Erfelijke Aandoeningen aan de Universiteit van Amsterdam.
Prof. Berns zal deze prijs, toegekend op grond van zijn onderzoek op het gebied van de experimentele genetica, in het bijzonder het fundamentele kankeronderzoek en de moleculaire immunologie, op donderdag 7 november officieel in ontvangst nemen tijdens een plechtige bijeenkomst op het hoofdkantoor van Akzo Nobel in Arnhem. De Akzo Nobel Science Award, waaraan een bedrag van EUR 50.000 is verbonden, wordt dit jaar voor de 32e maal uitgereikt.

Naar de mening van de jury van deze wetenschapsprijs, die om het jaar wordt toegekend in Nederland en Zweden, is prof. Berns één van de meest productieve en gerespecteerde onderzoekers op het gebied van de experimentele genetica in de wereld. Hij is degene die in Nederland de genetische modificatie van proefdieren heeft geïntroduceerd en daarmee een serie belangrijke ontdekkingen heeft gedaan in het fundamentele kankeronderzoek en de moleculaire immunologie. Prof. Berns heeft zich daarbij vooral gericht op de ontwikkeling van muizentumor modellen, die meer geschikt zijn voor het testen van nieuwe vormen van kankertherapie dan de bestaande diermodellen.
Prof. Anton Berns studeerde chemie in Nijmegen en promoveerde cum laude op een biochemisch proefschrift bij prof. H. Bloemendal. Na zijn promotie bracht hij twee jaar door in het Salk Instituut in de Verenigde Staten, waar hij betrokken was bij de eerste biochemische proeven met transgene muizen. Na zijn terugkeer in Nijmegen richtte hij zich op retrovirussen en identificeerde daarmee nieuwe kankergenen. In 1985 verplaatste hij zijn onderzoeksgroep naar het Nederlands Kanker Instituut, waar hij een aantal aansprekende ontdekkingen deed over de omzetting van normale cellen in kankercellen. Inmiddels heeft hij een wereldwijde reputatie op het gebied van het ontwikkelen van muismodellen voor het bestuderen van kanker. Deze muismodellen zijn van doorslaggevend belang bij het onderzoek naar effecten van fouten in het erfelijk materiaal (DNA) op het ontstaan van kanker. Door sterke vooruitgang op dat terrein komen de tumoren die deze muizen ontwikkelen steeds meer overeen met die van mensen. De nieuwe generatie diermodellen moet het mogelijk maken om specifieke eigenschappen van tumoren beter te begrijpen en om behandelmethoden beter te kunnen testen.

Een maat voor de internationale erkenning van prof. Berns is zijn uitzonderlijke publicatielijst. Van de bijna 200 wetenschappelijke artikelen van prof. Berns is een belangrijk aantal gepubliceerd in gerenommeerde tijdschriften zoals Cell, Nature, EMBO Journal, PNAS en Genes & Development. Zijn internationale reputatie blijkt verder uit een groot aantal samenwerkingsprojecten met toponderzoekers in Europa, Japan en de Verenigde Staten. Eerder werd hij voor zijn kankeronderzoek onder meer geëerd met de Prix Antoine de Lacassagne van de Ligue Française contre le Cancer.

De jury bestond dit jaar uit de hoogleraren dr. S. Daan, dr. G. Holstegge, dr. D.K.F. Meijer en dr. R.H.A. Plasterk, alsmede uit een bestuurslid en de secretaris natuurwetenschappen van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De jury meent dat met het toekennen van de Akzo Nobel Science Award het wetenschappelijke werk van prof. Berns op eervolle wijze wordt geëerd.

In de oneven jaren vindt toekenning van de Akzo Nobel Science Award Sweden plaats. Prof. dr. Bengt Kasemo en prof. dr. Ingemar Lundström ontvingen vorig jaar in Stockholm de prijs vanwege hun grote wetenschappelijke verdiensten op het multidisciplinaire terrein van oppervlakte studies.

Internet: www.akzonobel.nl

Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343