Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Productie industrie opnieuw gedaald

De industrie heeft in het derde kwartaal van dit jaar 2,6 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Daarmee is de jaar-op-jaardaling minder sterk dan in het tweede kwartaal. Toen lag de productie 3,2 procent lager dan het jaar ervoor. In het derde kwartaal van vorig jaar begon een periode van teruggang van de industriële productie. Hierdoor wordt nu met een relatief laag niveau vergeleken.

Ook van kwartaal op kwartaal is de productie gedaald Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar is de productie, na correctie voor seizoeninvloeden, met 1,5 procent gedaald. In het eerste kwartaal was nog sprake van een klein herstel, gevolgd door een stabilisatie in het tweede kwartaal.

Productie in september 2,3 procent lager
In september heeft de industrie 2,3 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Bij de metaal, de hout-, bouwmaterialen-, meubel- en overige industrie is sprake van aanhoudende dalingen, die echter wat minder sterk zijn dan in de eerste helft van dit jaar. Daarentegen is in de papier- en grafische industrie sprake van een sterker wordende daling.
De voedings- en genotmiddelenindustrie laat voor het eerst sinds mei weer een productiestijging zien. Dit is echter onder andere veroorzaakt door de suikerbietencampagne die dit jaar eerder op gang is gekomen dan vorig jaar. In de textiel-, kleding- en lederindustrie is voor de tweede maand op rij meer geproduceerd dan een jaar eerder. Bij de aardolie-, chemie- en rubberindustrie is voor de tiende maand op rij sprake van een productiestijging. Deze branche is goed voor ruim eenvijfde van de totale industrieproductie en loopt doorgaans voorop in de conjunctuurcyclus.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande periode zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


07 nov 02 09:30