Korps: Friesland, plaats: Fryslân 7-11-2002
Politieberichten van 6/11 13.00 uur t/m 7/11 07.00 uur

Resultaten Fryske Diken
Naast de reguliere controles heeft het team Fryske Diken de afgelopen week gecontroleerd op diverse klachtlocaties in de provincie. Hierbij werden meerdere snelheidsovertredingen geconstateerd. In Hoornsterzwaag op de Schoterlandse weg werd een snelheid van 158 kilometer per uur geklokt waar 80 is toegestaan, een overschrijding van 78 kilometer. Op de Lauwersseewei bij Rinsumageest werd een snelheid van 169 kilometer per uur gemeten waar 100 kilometer is toegestaan. Op de Anne Vondelingweg in Leeuwarden werd 123 kilometer gemeten waar 80 kilometer is toegestaan. In Surhuisterveen tenslotte werd op de Jan Binneslaan een snelheid van 92 kilometer geconstateerd waar 50 kilometer is toegestaan. Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N354 tussen Sneek en Dearsum (dinsdag 12 november), op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens (donderdag 14 oktober) en op de N358 tussen Folgerenlaan en de afslag van de A7 (vrijdag 15 november).

Leeuwarden: inbraak
Woensdag tussen 11.00 en 13.00 uur werd ingebroken in het kinderdagverblijf aan de Kei. Aan de achterzijde van het gebouw werd een ruit vernield. Uit een lokaal werd een computer met toebehoren weggenomen. Een medewerkster, een 45-jarige inwoonster van Groningen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: onwelwording
Woensdag omstreeks 09.30 uur kwam er een melding binnen dat op de Camminghastraat een vrouw onwel was geworden. Op straat de vrouw, een 76-jarige inwoonster van Leeuwarden, aangetroffen. De vrouw was van haar fiets gevallen en had waarschijnlijk een hersenbloeding gehad. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Kollum: aanrijding met lichtgewonden
Woensdag omstreeks 09.45 uur reed een 35-jarige inwoonster van Gerkesklooster met haar personenauto over de Willem Loreweg gaande in de richting van de Lauwersseeweg. De bestuurster kwam door nog onbekende oorzaak op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Aldaar kwam zij frontaal in botsing met een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde. Deze auto werd bestuurd door een 50-jarige inwoonster van Zoutkamp. Beide vrouwen klaagden over pijn in de borst. Zij werden ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht en behoefden niet vervoerd te worden naar het ziekenhuis. Beide auto`s werden zwaar beschadigd en moesten worden weggesleept.

Heerenveen: inbraak woning
Woensdag tussen 08.00 uur en 13.00 uur werd ingebroken in een woning aan de J.H. Jurresstraat. Via vernieling van een ruit kwam men binnen. De gehele woning werd doorzocht. Een geldkistje met waardepapieren en sieraden werden weggenomen. De 52-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen: aanrijding met letsel
Woensdagmiddag omstreeks 16.35 uur vond een aanrijding plaats tussen twee personenautos op de Molenweg. Een 64-jarige man uit Surhuisterveen haalde de andere auto, bestuurd door een 19-jarige man uit Drachten, in juist op het moment dat deze auto linksaf sloeg. Een aanrijding was het gevolg. De man uit Drachten is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na onderzoek kon hij weer naar huis. Beide autos werden afgesleept.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Woensdagavond omstreeks 19.10 uur werd ingebroken in een gebouw aan de Zuidergrachtswal. Het alarm ging af en een getuige zag iemand op de bovenste verdieping. Ter plaatse bleek er inderdaad ingebroken te zijn. Men was binnengekomen via een deur op het dak. Deze deur was geforceerd. De dader was al gevlogen via een nooduitgang op de begane grond. Mogelijk zijn er medicijnen gestolen. Er moet vandaag nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: inbraak winkel
Afgelopen nacht omstreeks 00.45 uur is ingebroken in een winkel aan de Nieuwestad. Men was binnen gekomen via een dakraam. Dit raam was geforceerd. Vanuit de winkelruimte is de geldlade uit de kassa weggenomen. Deze werd elders in het pand teruggevonden. De aangever, een 56-jarige man uit Driesum, wist nog niet hoeveel er weg is.

Tjerkgaast: rijden onder invloed
Donderdagmorgen omstreeks 04.05 uur werd op de Geastdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Hij had gedronken. De verdachte, een 28-jarige man uit Wijckel, blies aan het bureau 320 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 2 uur.

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding
Woensdagochtend is door een 37-jarige man uit Leeuwarden aangifte gedaan van doorrijden na aanrijding. Dinsdagmiddag omstreeks 17.00 uur fietste hij over de westelijke parallelweg van de Valeriusstraat, richting Europaplein. Uit de Telemannstraat kwam een personenauto, een groene Audi 80, voorzien van een spoiler op de kofferbak, gele mistlampen en stervelgen. De Audi stopte niet en reed de fietser aan, waardoor deze over de motorkap ging en ten val kwam. De automobilist reed zonder te stoppen door richting Europaplein. Na enigszins bijgekomen te zijn van duizeligheid door de aanrijding is de Leeuwarder met zijn kapotte fiets naar huis gelopen. Later kreeg hij pijn aan zijn arm en heeft hij zich gemeld bij het MCL-zuid. Hij bleek door de val een scheurtje in zijn pols te hebben opgelopen en werd in het gips gezet. De politie hoopt dat getuigen weten wie de bestuurder of eigenaar is van deze Audi, die nu schade moet hebben aan de linkerzijde en de motorkap.

Appelscha: mishandeling
Woensdagavond omstreeks 20.00 uur heeft op het AZC aan de Wester Es na enkele beledigingen een vechtpartij plaats gevonden tussen twee bewoners. Aanleiding was onenigheid bij een tafeltennistoernooi. Andere bewoners kwamen tussen beide en trachtten de partijen te scheiden. Toch lukte het één van de twee, een 29-jarige man, de ander nog enkele rake klappen te geven. Ook beet hij een stuk van het oor af. Het slachtoffer, een 21-jarige man, is voor behandeling naar het ziekenhuis in Drachten gebracht. De verdachte is door de politie in zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: mishandeling en diefstal fiets
Woensdagmiddag omstreeks 15.35 uur is op de Wijnhornsterstraat een 18-jarig meisje uit Leeuwarden van haar fiets beroofd, nadat ze mishandeld was. De aangeefster was op het fietspad ter hoogte van het NS-station aangesproken door twee meisjes, die ze vaag kende. Na een korte woordenwisseling was ze door één van de meisjes bij haar haar gepakt en van de fiets getrokken. Het andere meisje had haar geslagen. Daarna waren de twee meisjes met haar fiets weggegaan. Door de politie wordt een nader onderzoek ingesteld naar de identiteit van de twee meisjes.

Leeuwarden: inval na overlastklachten
Woensdag omstreeks 11.00 uur heeft de politie een inval gedaan in een woning aan de Oldegalileen. In de woning werd 50 gram cocaïne aangetroffen. Daarnaast werd in een kast een vuurwapen en scherpe munitie gevonden. Vijf verdachten werden in de woning aangehouden: een 19-jarige vrouw uit Groningen, een 18-jarige jongen uit Leeuwarden, een 50-jarige man uit Amsterdam, een 16-jarige meisje uit Leeuwarden en de 22-jarige bewoner. De 22-jarige en de verdachten uit Groningen en Amsterdam zijn voor nader onderzoek ingesloten en in verzekering gesteld.

Leeuwarden: dader steekpartij aangehouden
Woensdagmiddag is een 17-jarige jongen uit Harlingen aangehouden als verdachte van de mishandeling op de Prinsessenweg. (Zie ook de politieberichten van 5 november) Hij heeft bekend. Hij is zit op een andere school in Leeuwarden, maar kon daar niet naar binnen omdat hij zijn toegangspas was vergeten. Hierdoor was hij zodanig gefrustreerd dat hij het slachtoffer, een 16-jarige scholier uit Tzummarum, met een mes stak, omdat deze gen vuur (aansteker) voor hem had. De verdachte is in afwachting van de rechtszaak na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Bureau Communicatie: 058 880 8272