FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten luidt noodklok over werkgelegenheid offshore

Op korte termijn zullen enkele duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan in de offshore als de Tweede Kamer instemt met de, door het kabinet, voorgestelde afschaffing van de 'willekeurige afschrijving'. Dat is de verwachting van FNV Bondgenoten. FNV Bondgenoten dringt er daarom bij de Tweede Kamer op aan om volgende begin volgende week bij de behandeling van de belastingvoorstellen af te zien van dit kabinetsvoorstel.

De fiscale maatregel 'willekeurige afschrijving' uit 1998 heeft tot doel de opsporing en winning van olie en gas in de 'zogenaamde' kleine velden op het Continentaal Plat te stimuleren. Door deze maatregel af te schaffen heeft de overheid een voordeel van ca. 50 miljoen euro per jaar. De bond waarschuwt de Kamer voor de zeer nadelige effecten van het afschaffen van deze maatregel. Het aantal investeringen in de sector zal drastisch afnemen. De infrastructuur op de Noordzee wordt niet langer onderhouden en zal verouderen. Er zal een verlies aan gasproductie en aardgasbaten van ca. 2 miljard euro ontstaan. Henk Korthof, bestuurder FNV Bondgenoten; 'Te gek voor woorden, het is pure korte termijn politiek, op de langere termijn levert deze maatregel de overheid immers geld op'.

Te verwachten is verlies van arbeidsplaatsen in de olie- en gasindustrie. Naar verwachting zullen bij de toeleverende bedrijven 1000 directe en 2000 indirecte arbeidsplaatsen komen te vervallen. Dat hierbij ook gedwongen ontslagen zullen vallen is volgens de bond niet ondenkbeeldig. Korthof pleit er bij de Tweede Kamer dan ook voor geen onverstandige beslissingen te nemen.

Meer informatie:
Henk Korthof, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-53392473


07 nov 02 07:51