Ingezonden persbericht


ONDER EMBARGO tot donderdag 7 november 11:00 (waarvoor dank)!

Nijmeegse studenten hangen spandoek aan Waalbrug

Op donderdag 7 november om 11:00 hangen Nijmeegse studenten een spandoek aan de Waalbrug in Nijmegen met de tekst "Hoger Onderwijs, verhandel het niet". Met deze actie vestigen de studenten de aandacht op de onacceptabele omstandigheden waarin het hoger onderwijs verkeert als de plannen van het demissionaire kabinet doorgevoerd worden. De actie is een opwarmertje voor de landelijke staking in het hoger onderwijs op dinsdag 12 november.

De overheid wil door middel van bezuinigingen van 358 miljoen euro de instellingen in het hoger onderwijs efficiënter laten werken. Volgens de studenten is het gevolg echter dat de kwaliteit van het onderwijs onder druk komt te staan en er steeds meer gezocht zal worden naar financiële bijstand van bedrijfsleven. Hierdoor is onderzoek en onderwijs niet meer onafhankelijk. "Onderwijs is één van de fundamenten van onze samenleving en daar moeten we zorgvuldig mee omspringen. Erop bezuinigen is ronduit dom", aldus Joost Heilbron, voorzitter van Studentenvakbond AKKU, die achter de motieven van de studenten staat.

Tevens wil de overheid collegegelddifferentiatie mogelijk maken. Dit houdt in dat opleidingen 'met een evidente meerwaarde' zelf de hoogte van de collegegelden mogen bepalen. Het hoger onderwijs moet echter toegankelijk zijn voor iedereen met de juiste capaciteiten. Het mag niet zo zijn dat de dikte van je portemonnee bepaalt welke studie je kunt volgen. Collegegelddifferentiatie kan dus niet door de beugel.

Tenslotte zijn de ontwikkelingen met betrekking tot het GATS-verdrag van de WTO uitermate zorgwekkend. In deze General Agreement on Trade in Services (GATS) van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), staat dat aan niet geheel publieke diensten geen concurrentiebeperkingen opgelegd mogen worden. Het stellen van kwaliteitseisen door de overheid en de daaraan gekoppelde bekostiging van het hoger onderwijs zijn ook concurrentiebeperkingen. Door onderwijs als verhandelbare dienst in het GATS-verdrag op te nemen ontneemt de WTO de Nederlandse overheid de macht om kwaliteitseisen te stellen aan het hoger onderwijs en de toegankelijkheid te bewaken. De Nijmeegse studenten vinden dat juist de overheid als onafhankelijke instantie verantwoordelijk is voor het onderwijs, en daarom kwaliteitseisen moet blijven stellen. Als het hoger onderwijs zo verhandeld wordt, is dat onmogelijk. Joost: "Het hoger onderwijs moet absoluut buiten het WTO-GATS verdrag blijven."

Daarom legt Platform 12november op dinsdag 12 november het hoger onderwijs plat. In Den Haag wordt een manifestatie georganiseerd met muziek, sprekers, lijsttrekkers en demissionair staatssecretaris Nijs. Het College van Bestuur van de Katholieke Universiteit Nijmegen heeft, net als negen andere CvB's en/of rectoren, verklaard achter de actie te staan. Vanuit het hele land hebben een kleine 4000 mensen het manifest ondertekend op http://www.12november.nl, waaronder ook de
Tweede Kamerfracties van SP, PvdA, GroenLinks en D'66.

Tot 12 november kunnen in het gehele land acties verwacht worden. Meer informatie over de landelijke demonstratie op 12 november of lokale acties zijn na te lezen op http://www.12november.nl.