Gemeente Zwolle

Print pagina

GroenBlauwe invulling Centrumzone anders ingevuld


Datum uitgave: 07-11-2002

Onderwerp: Milieu en woonomgeving

In de structuurvisie Centrumzone is het gebied Burgemeester Roelenweg opgenomen als onderdeel van de groene vingerstructuur. Aan de Kamperpoortzijde van het Zwarte Water was een stedelijke invulling voorzien. Het college acht een heroverweging van de visie op een aantal punten noodzakelijk.

Was het aanvankelijk zo dat het gebied langs het Zwarte Water een dunne kantoorbebouwing zou krijgen, na heroverweging is een intensievere bebouwing geconcentreerd in 'groene kamers' aan de noordzijde een meer haalbare optie. Het groene karakter blijft zo veel mogelijk behouden door de compacte bebouwingskavels, met parkeergarages, te plaatsen in een vlakken die zijn ingekaderd door een vrije fietsroute met laanbeplanting langs de Roelenweg. Het ruimtelijk groene effect wordt verder versterkt door de groene oeverstrook en groene dwarsgeleding. Deze strook en dwarsgeleding komen op het bijbehorende erf en daarmee wordt de dichtere bebouwing (in de groene vinger) gecompenseerd. Zo wordt binnen het plangebied in een meer extensieve bebouwing aan de kamperpoortzijde voorzien. Deze wordt nader ingevuld in het masterplan voor de Kamperpoort.

Aan de zuidzijde kan een kralensnoer komen van groene plekken met een looproute. Hier was een wat dichtere bebouwing aangegeven in de structuurvisie Centrumzone. Ook deze verdunning in bebouwing maakt een dichtere bebouwing aan de noordzijde aanvaardbaar.

Deze heroverweging van de structuurvisie maakt de invulling een stuk eenvoudiger te realiseren. Uit studiemodellen blijkt dat voor de langere termijn een parallel structuur langs de A28 vrij gehouden moet worden. De ontwikkelingsschets Roelenweg moet ruimte bieden aan een parallelweg, een vrije fietsroute en een groene oeverstrook. Binnen die voorwaarde is het mogelijk een gebouwencomplex te ontwerpen van maximaal 18.000 m2 bruto vloeroppervlak in een gevarieerde bebouwing. Het gebouw wordt niet hoger dan 37m passend bij de bouwhoogte in de omgeving.

De raad krijgt de heroverweging op de visie ter goedkeuring voorgelegd.

Bron: Communicatie
Datum van 08-11-2002 tot 14-11-2002