Katholieke Universiteit Nijmegen

Oproep tot debat over situatie en opvang kwetsbare mensen

In de aanpak van problemen krijgt het openbare ordeperspectief in Nederland steeds meer gewicht. Alle signalen wijzen op een toenemende repressie van mensen in de marge. Repressie geeft mogelijk op korte termijn zichtbare resultaten, maar lost problemen niet wezenlijk op. Integendeel; harde repressie verdiept de vertrouwens-breuk, maakt mensen onbereikbaar voor hulp en duwt hen verder over de rand. Stevig aanpakken en ingrijpen zijn soms nodig, maar hebben alleen zin als die zijn geworteld en geïntegreerd in betrokkenheid, zorgzaamheid en hulpverlening. Dat is een van de stellingnames van mw. prof. dr. J. Wolf in haar oratie Een kwestie van uitburgering op 7 november. Zij houdt haar inaugurele rede bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar `Grondslagen van de maatschappelijke opvang', vanwege de Landelijke Stichting voor Thuislozenzorg en Onderdak.

In de rede worden drie vragen behandeld. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen groepen kwetsbare mensen? Hoe komt het dat mensen in de marge van de samenleving terechtkomen? En wat zijn aangrijpingspunten voor interventie om marginalisering tegen te gaan? Wolf roept op tot een debat in Nederland over de situatie en de opvang van kwetsbare mensen.

Hoe komt men terecht in de marge van de samenleving? Op de vraag hoe het komt dat mensen in de marge van de samenleving terechtkomen geeft Wolf twee verhalen. Conclusie van het `macroverhaal' is dat marginalisering van mensen waarschijnlijk vooral te maken heeft met het verlies van houvast in combinatie met een verlies aan samenhang en binding in een steeds ingewikkelder en veeleisender samenleving. Conclusie van het `micro-verhaal' is dat zich in het proces van marginalisering drie soorten breuken in het leven van mensen kunnen voordoen, namelijk breuken in hun handelingsvermogen, in hun bindingen met anderen, en in hun zelfbeeld en identiteit.

Debat
Mw. Wolf geeft enkele voorzetten voor het debat over de situatie en de opvang van kwetsbare mensen, in het besef dat de informatiearmoede groot is en een kennisbasis ontbreekt voor de ontwikkeling van beleid en praktijk voor kwetsbare mensen.

Een niet-vrijblijvende inzet van het debat moet zijn om tot maatschappelijke consensus te komen over wat in Nederland voor mensen een minimaal acceptabel niveau van kwaliteit van leven is. Alleen als in het debat naast persoonlijke aanspraken ook publieke belangen in het geding worden gebracht, is hierover overeenstemming en draagvlak mogelijk. Als ijkpunt voor verandering pleit Wolf voor de notie van burgerschap. De vaststelling dat kwetsbare mensen onvoldoende competenties hebben om te voldoen aan het ideaal van de autonome burger, mag geen vrijbrief zijn om de normen voor hun bestaanskwaliteit te herijken aan die van een soort tweederangsburger met alle verlies van rechten van dien.

Investeringen
Forse investeringen zijn nodig in vroegtijdige interventies om dakloosheid te voorkomen en snel te beëindigen. Vroegtijdige interventies zijn ook nodig in relaties die ernstig verstoord dreigen te raken door geweld en geestelijke mishandeling. Dakloos worden is veel meer dan het verlies van een dak boven het hoofd. Mishandeling is veel meer dan klappen krijgen. Het is volstrekt onvoldoende om dakloze mensen een woning aan te bieden of om vrouwen of kinderen uit een mishandelingsituatie te halen.

Verantwoordelijkheid
De maatschappelijke opvang kan nooit alleen verantwoordelijk zijn voor de opvang van kwetsbare mensen. Er zijn tal van probleemeigenaren die een rol hebben te vervullen, ook bij preventie, opvang en herstel. De fragmentering van de verantwoordelijkheid in Nederland voor beleids- en praktijkinterventies maakt de aanpak van marginalisering en uitburgering krachteloos. Er zijn nog geen tekenen van een offensief, terwijl hiervoor toch de nodige urgentie bestaat. De opvangsector ontwikkelt zich tamelijk autonoom en volgt in die ontwikkeling de trends in de geestelijke gezondheidszorg en andere sectoren. Trefwoorden hierin zijn: groei, differentiatie, specialisatie, indicatiestelling, activering, ambulantisering en kleinschaligheid. Onduidelijk is of de trends in de opvangsector wel aansluiten bij de behoeften van haar bijzondere doelgroep. Een discussie over de toekomst van de opvangsector mag in het debat niet ontbreken.

Oratie mw. prof. J. Wolf, donderdag 7 november, 15.45 uur. De tekst van de rede is onder embargo te verkrijgen via de Sector Communicatie van de KU Nijmegen,
tel: 024 - 361 22 34, email: communicatie@dcm.kun.nl 6-11-2002