Persbericht

Datum:
06-11-2002

Onderwerp:
Waterschap Rijn en IJssel rondt werkzaamheden af tegen verdroging âDe Zumpeâ bij Doetinchem

---

Waterschap Rijn en IJssel rondt werkzaamheden af tegen verdroging âDe Zumpeâ bij Doetinchem

Donderdag 7 november wordt het gemaaltje bij het natuurgebied âDe Zumpeâ gesloopt. Het is de laatste maatregel waarmee Waterschap Rijn en IJssel zijn werkzaamheden afsluit om het natuurmonument âDe Zumpeâ te behouden en herstellen als drassig natuurgebied. De werkzaamheden die omstreeks september zijn gestart, maken deel uit van een plan, dat naast het waterschap is opgesteld en gefinancierd door Staatsbosbeheer, gemeente Doetinchem, provincie en rijk. De totale kosten zijn â¬220.000,-.

Het natuurgebied De Zumpe is een zeldzaam, van oorsprong zeer kwelrijk, nat gebied. Het ligt ten oosten van Doetinchem als een soort kom ingeklemd tussen hoger gelegen gebieden als âDe Wrangeâ, âKoekendaalâ, âDe Vijverbergâ en âDe Slangenburgâ. De Zumpe kampt met name in de zomer met te lage grondwaterstanden. Daardoor dreigt het zijn oorspronkelijke waarde te verliezen als drassig natuurgebied met bijbehorende planten - en diersoorten. Door de grondwaterstand te verhogen wordt geprobeerd bijvoorbeeld de Dotterbloemhooilanden terug te krijgen, en diersoorten als de Nachtegaal, Wielewaal en Bosrietzanger die er nu nog maar heel weinig voorkomen.

Om de verdroging te bestrijden, heeft het waterschap naast het slopen van het gemaaltje- een aantal kavelsloten vergraven en gedempt. Ook is een deel van de Zumpesloot gedempt. Met het oog op herstel en uitbreiding van de natuur is een nat landbouwperceel aangekocht en aan het natuurgebied toegevoegd. Ook is een deel van de Zumpesloot omgevormd tot een poel en zijn aanliggende terreinen afgeplagd.

Effecten en natschade
Het waterschap verwacht dat door de maatregelen de gemiddelde grondwaterstand in de Zumpe in het voorjaar met ca. 30 centimeter kan stijgen, in de zomer tot 20 centimeter. Dit vermindert de droogteschade voor de landbouw, maar zal plaatselijk ook natschade kunnen opleveren.
Met belanghebbenden zijn daarom natte percelen geruild voor drogere. Ten zuiden van de Vossenstraat is een nieuw gemaaltje geplaatst om ter plaatse âdroge voetenâ te garanderen.

Peilbuizen
Na uitvoering van de werkzaamheden zal worden onderzocht wat de resultaten van het project zijn. Sinds 1998 wordt er via een uitgebreid net van buizen gemeten wat het grondwaterpeil is. Ook worden de waterstanden in de beken en sloten gemeten. Door deze te blijven meten kan worden onderzocht in hoeverre de uitgevoerde maatregelen effect hebben gehad. Tenslotte zal over een aantal jaren onderzocht worden wat het effect is op het natuurherstel.


---

---
Uitnodiging voor de pers
U bent van harte uitgenodigd voor het maken van een foto van de verwijdering van het gemaaltje aan de Haafsweg te Doetinchem. Tijdstip: om 9:00 uur âs morgens.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique Hennink, beleidsmedewerker bij de unit Communicatie, telefoon 0314 - 36 93 65 of 06 - 53 91 12 53.