Ingezonden persbericht

Apeldoorn Oktober 2002

Embargo tot 7 november 2002

Persbericht Werveling

Beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap

Onderzoek laat noodzaak zien van de verpleegkundigen in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap

Inleiding
Vraaggestuurde zorg, geïntegreerd leven in de samenleving (community care) en de nadruk op de ondersteuning van mensen met een verstandelijke handicap zijn momenteel bepalend in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door deze ontwikkelingen wordt de bestaande expertise van hulpverleners meer en meer versnipperd. Professor Evenhuis gaf in haar onderzoek (2002) al aan dat de medische zorg aan bepaalde groepen mensen met een verstandelijke handicap onvoldoende is. Van oudsher zijn vele disciplines betrokken bij deze zorg. Bovendien zijn de opleidingsachtergronden van begeleiders binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg zeer divers. Het kan voorkomen dat een begeleider van verstandelijk gehandicapten een HBO-V opleiding heeft afgerond, terwijl een directe collega bijvoorbeeld een voormalig groenteboer is met een aantal interne scholingen op het gebied van zorgverlening aan mensen met een verstandelijke handicap. Hieruit blijkt wel dat aanstellingsbeleid binnen instellingen zeer divers is. In ieder geval bestaat er geen landelijk beleid over wie met welke opleidingsachtergrond bepaalde werkzaamheden behoort uit te voeren in de hulpverlening aan verstandelijk gehandicapten. Uit gesprekken tussen Werveling en de Inspectie voor de Volksgezondheid is gebleken dat het aantal (bijna) incidenten de laatste jaren is toegenomen. Hierbij wordt een relatie gelegd met de opleidingsachtergrond van de groepsleiding. Genoeg redenen voor Werveling en het LCVV om onderzoek naar te doen naar de rol van de verpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Onderzoek
Het onderzoek naar de rol van de verpleegkundige in de moderne verstandelijk gehandicaptenzorg, dat onlangs is afgesloten, bevestigt de noodzaak van verpleegkundigen in deze sector. Het onderzoek heeft zich op 3 specifieke doelgroepen binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg gericht, te weten; ¥ Verstandelijk gehandicapten met een meervoudige handicap ¥ Verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen ¥ Verstandelijk gehandicapten die functioneel bejaard zijn.

Uit dit onderzoek blijkt overduidelijk dat de inzet van verpleegkundigen noodzakelijk is op de gebieden van begeleiding, verzorging en somatiek. De geïntegreerde kennis en inzichten van de verpleegkundige met betrekking tot somatische, psychologische, sociale en spirituele aandachtsgebieden zijn typerend voor het verpleegkundig denken in deze sector. Bovendien zijn kennis en inzicht in en over de ontwikkelingsstadia, het verouderingsproces en stervensbe-geleiding onontbeerlijk voor een goede begeleiding van de mens met een verstandelijke handicap. Juist door deze brede en geïntegreerde kennis wordt het mogelijk een goede inschatting te maken van de gevolgen van handicaps en stoornissen voor het functioneren van de mens met een verstandelijke handicap binnen alle levensgebieden. En dit onderscheidt de verpleegkundige van alle anders opgeleiden die werkzaam zijn binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Symposium
Op 7 november wordt er door Werveling een symposium onder de titel "Verlegen met verplegen" georganiseerd waarin de uitkomsten van het onderzoek worden gepresenteerd. Tal van instanties en partijen zullen een eerste reactie geven op deze uitkomsten. Toezeggingen zijn er van de PvdA, CDA, VGN, NVAZ, FvO, NIZW en de IGZ . Een boeiend programma voor mensen die direct en indirect betrokken zijn bij de mens met een verstandelijke handicap.