Ingezonden persbericht

Persbericht XS4ALL
7 november 2002

Beroep Radikal-zaak afgewezen

Vandaag heeft het Gerechtshof Amsterdam arrest gewezen in de Radikal-zaak. Helaas heeft het Hof de grieven van XS4ALL afgewezen en daarmee het vonnis van de voorzieningenrechter bevestigd. Dit vonnis hield in dat XS4ALL zowel informatie op de homepage van een klant moest blokkeren alsmede diens Naam- Adres-Woonplaats gegevens moest verstrekken.

Op de gewraakte homepage stonden pagina's uit het
Duitstalige tijdschrift Radikal. In twee artikelen uit 1996 en 1997 werd opgeroepen om de Duitse Spoorwegen te ontregelen, uit protest tegen het vervoer van kernafval per spoor. Deutsche Bahn stuurde XS4ALL op 8 april jongstleden een korte fax met het bevel om deze pagina's te verwijderen en de NAW- gegevens van de abonnee te verstrekken. XS4ALL vroeg de Deutsche Bahn om een toelichting, maar werd in plaats daarvan onmiddellijk gedagvaard.

De voorzieningenrechter oordeelde dat de artikelen inderdaad onrechtmatig waren en dat XS4ALL daarom zonder meer had moeten voldoen aan de maatregelen die Deutsche Bahn eiste. XS4ALL was het oneens met dit vonnis, omdat er geen onderscheid werd gemaakt tussen de verantwoordelijkheid van de klant en die van een provider. XS4ALL stelde beroep in om een duidelijke leidraad te krijgen wanneer een provider op voorhand verplicht is om de privacy en vrijheid van meningsuiting van zijn abonnees te schenden. Jammer genoeg weigert het Hof de principiele vragen van XS4ALL te beantwoorden.

Het Hof beperkt zich tot de vaststelling dat de grieven van XS4ALL in dit specifieke geval falen en geeft alleen aan dat een provider nadere informatie mag vragen aan klager en klant '(...) bijvoorbeeld bij informatie die beweerdelijk beledigend is of die beweerdelijk inbreuk maakt op een auteursrecht (...).'

XS4ALL maakt zich zorgen over de mogelijke impact van deze uitspraak op de kwaliteit van de afweging die providers dagelijks enige malen moeten maken. Kennelijk volstaat in sommige specifieke gevallen een simpele kennisgeving van een advocaat om onwelgevallig materiaal te laten verwijderen. Maar zonder duidelijke leidraad blijft het onduidelijk in welke gevallen materiaal onmiskenbaar onrechtmatig is.

Zie voor meer informatie:

Tussenvonnis in kort geding dd 15 april 2002
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/tussenvonnis.gif

Eindvonnis in kort geding dd 25 april 2002
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/vonnisradikal.html

Arrest in hoger beroep dd 7 november 2002
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/arrestradikal/

Persbericht en stukken bij kort geding op 25 april http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/radikal.html

Persbericht en stukken bij hoger beroep op 11 oktober http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/radikal1.html


***Noot voor de redactie,