Rijksvoorlichtingsdienst

7 nov 2002
VERTRAGING BIJ AANPAK GELUIDSOVERLAST

Het streven om de sanering van woningen met ernstige geluidsoverlast in 2010 af te ronden, wordt niet gehaald. Door geldgebrek kan de saneringsoperatie pas in 2017 worden voltooid.

Dat schrijft staatssecretaris Van Geel (VROM) in een brief aan de Kamer. Het budget voor geluidsisolatie bedraagt op dit moment 55 miljoen per jaar. Naar schatting moeten nog 450.000 woningen worden gesaneerd. De kosten hiervoor worden geraamd op 1,3 miljard.

Van ernstige geluidsoverlast is sprake bij lawaai van meer dan 65 decibel. Ook woningen die overlast hebben tussen de 55 en 65 decibel komen in aanmerking voor sanering, maar deze categorie wordt aangemerkt als niet-urgent.

Peildata
Om in aanmerking te komen voor de saneringsregeling van het ministerie van VROM moet de geluidsoverlast als gevolg van wegverkeer geconstateerd zijn voor 1 maart 1986. Voor geluidsoverlast als gevolg van treinverkeer geldt als peildatum 1 juli 1987.

Woningen die na de peildata geluidsoverlast hebben gekregen komen niet in aanmerking voor de sanering op kosten van het ministerie van VROM. Voor deze bewoners is het ministerie van Verkeer en Waterstaat als beheerder van de infrastructuur het eerste aanspreekpunt.

Groot geluidsprobleem
Van Geel spreekt in de brief van een groot geluidsprobleem in Nederland. Hij wil gaan kijken op welke manier de problematiek kosteneffectiever kan worden aangepakt door bijvoorbeeld bij de grootste knelpunten de maximumsnelheid te verlagen of innovatieve maatregelen als stillere wegdekken of nieuwe remsystemen bij treinen toe te passen. Voor het overige wordt de hoogste prioriteit gegeven aan de sanering van de woningen met een geluidsbelasting boven de 70 decibel. Daarnaast worden bij voorkeur die gevallen aangepakt, waarbij zoveel mogelijk woningen met geluidsoverlast voor zo weinig mogelijk geld per woning kunnen worden gesaneerd.

Bron:
Brief aan de Kamer

Meer informatie:
Themapagina geluidhinder