VERENIGING VNO-NCW

Ondernemers: EZ spant zich minder in voor binnenhalen toerist

Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW en MKB Nederland

Ondernemers: Economische Zaken spant zich minder in voor binnenhalen toerist

Den Haag, 7 november 2002 Het ministerie van Economische Zaken gaat veel minder werk maken van het naar ons land halen van toeristen. Terwijl andere landen er juist meer geld voor over hebben om in de felle concurrentiestrijd aan het langste eind te kunnen trekken, schrapt Nederland een kwart van de (enige) overheidsbijdrage ter bevordering van het toerisme. Ons land laat hiermee eerder gestelde ambities los. Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vragen de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken een streep te zetten door de bezuiniging.

Het ministerie van Economische Zaken steekt dit jaar nog 22,7 miljoen euro in het naar ons land halen van toeristen en congressen. In 2006 moet daar een kwart van af zijn en rest 17,1 miljoen. De operatie komt nadat het ministerie in zijn 'Toeristisch-Recreatief Actieprogramma' vastlegde dat de omzet van de toeristenindustrie van ruim 25 miljard euro in 2000 moet groeien naar 34 miljard euro in 2005. Een uitstekende, ambitieuze doelstelling, zeggen VNO-NCW en MKB Nederland. Daarom is het onbegrijpelijk dat het enige overheidssteuntje hierbij deels om zeep wordt geholpen. De overheidsbijdrage levert de schatkist overigens veel op. Van alle bestedingen vloeit ruim 40 procent naar de overheid.

Volgens VNO-NCW en MKB Nederland is de promotie en marketing die via Toerisme en Recreatie Nederland (TRN) wordt gedaan een noodzakelijke voorwaarde om de internationale marktpositie van Nederland als vakantieland en congresland te behouden en uit te bouwen. Het bedrijfsleven zelf steekt er bijna 15 miljoen euro in. De positie van ons land staat onder grote druk door de toenemende concurrentie. Wereldwijd is toerisme de snelst groeiende sector in de economie en er is een fel gevecht gaande om toeristen te lokken.

De toerisme- en congresbranche omvat in ons land 337.000 banen. Dat is ruim 5 procent van de totale werkgelegenheid. Veel banen worden bezet door lager opgeleiden. Dit jaar komt de omzet uit op 26 miljard euro. Dat is 4,5 procent van wat we in ons land verdienen.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

Voor vragen:
Roelf van der Kooij: 06 5128 4588
Fries Heinis: 06 5245 4942

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167


07 nov 02 16:33