Openbaar Ministerie

Aanhoudingen in onderzoek naar extremistische moslims

In het strafrechtelijk onderzoek naar netwerken van extremistische moslims zijn maandag 4 november opnieuw twee verdachten aangehouden en in Eindhoven twee woningen doorzocht.

Een van de verdachten is een 22-jarige man, die vermoedelijk is gerekruteerd en voorbereid om als martelaar te worden uitgezonden en te sterven in de internationale jihad, de gewapende strijd tegen vijanden van de islam. Van hem is een op cassetteband ingesproken afscheid van zijn ouders en familie aangetroffen. De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor tien dagen in bewaring gesteld. De andere verdachte is woensdag na verhoor heengezonden.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket en wordt uitgevoerd door het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het onderzoek richt zich op netwerken van extremistische moslims, die materiele, financiële en logistieke steun verlenen aan de jihad. Bovendien worden in Nederland vermoedelijk strijders voor de jihad geronseld.

Het onderzoek naar deze netwerken is gestart naar aanleiding van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het strafrechtelijk onderzoek bestaat uit twee strafzaken die mogelijk met elkaar verband houden. In deze strafzaken verblijven tien verdachten in voorlopige hechtenis.

Zij worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschift, drugshandel, het vervalsen van reisdocumenten, mensensmokkel en het rekruteren van strijders voor de jihad.

Het onderzoek richt zich verder op de rekrutering van twee Nederlandse mannen van Marokkaanse afkomst, die in december vorig jaar om het leven kwamen in de Indiase deelstaat Kashmir.

07-11-2002