Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voorhangprocedure AWBZ

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Z/VU-2331201

7 november 2002

Ingevolge artikel 6, achtste lid, van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) dient een vastgestelde algemene maatregel van bestuur tot wijziging van het Besluit zorgaanspraken bijzondere ziektekostenverzekering aan beide Kamers der Staten-Generaal te worden overgelegd. Indien niet binnen 30 dagen na overlegging van een zodanig besluit een der beide Kamers de wens te kennen heeft gegeven dat de materie bij wet geregeld moet worden, kan een koninklijk besluit tot inwerkingtreding worden vastgesteld.

Gezien het vorenstaande leg ik u hierbij artikel II van het koninklijk besluit van 5 november 2002 tot wijziging van het Besluit collectieve preventieve volksgezondheid en enkele andere besluiten voor. Artikel II betreft de wijziging van artikel 26a, eerste lid, van het Besluit zorgaanspraken bijzondere ziektekostenverzekering in verband met het overbrengen van de jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar vanuit de AWBZ naar de gemeentelijke verantwoordelijkheid. Deze wijziging van het Besluit zorgaanspraken bijzondere ziektekostenverzekering houdt in dat de gemeenten de regie krijgen over de gehele jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de Wet van 13 juli 2002 tot wijziging van de Wet collectieve preventie volksgezondheid (Stb. 468).
De onderdelen van de huidige AWBZ-aanspraak zorg aan ouder en kind die niet in de jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar worden ondergebracht, blijven in de AWBZ. Deze onderdelen maken deel uit van de nieuwe aanspraak prenatale zorg die in het gewijzigde artikel 26a van het Besluit zorgaanspraken bijzondere ziektekostenverzekering wordt geregeld.

Het is de bedoeling artikel II van het meergenoemde besluit van 5 november 2002 per 1 januari 2003 in werking te laten treden. Tenzij de Kamer binnen 30 dagen de wens te kennen heeft gegeven dat de materie bij wet geregeld moet worden, zal ik een koninklijk besluit tot inwerkingtreding van artikel II voorbereiden. Met datzelfde koninklijk besluit zullen ook de andere artikelen van het besluit van 5 november 2002 per 1 januari 2003 in werking treden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Voorhangprocedure AWBZ 1. Voorhangprocedure AWBZ Kamerstuk, 7-11-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18625 .