Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alphen aan den Rijn, 7 november 2002

VAN DER VALK VESTIGINGEN VEILIG

De directies van de Van der Valk vestigingen in Nederland zijn van mening dat de Van der Valk vestigingen veilig zijn. Dit in reactie op het eindrapport dat vandaag is verschenen naar aanleiding van een grootschalig onderzoek door de VROM-inspectie (Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) bij de diverse bedrijven.

Begin dit jaar heeft VROM bij alle horecavestigingen van Van der Valk in Nederland een onderzoek gehouden naar de handhaving van wetten, regels en beleidsnota's. Aanleiding tot deze inspecties waren o.a. de vuurwerkramp in Enschede, de brand in Volendam en het instorten van het dak bij de Van der Valk vestiging in Tiel. Zowel de Van der Valk vestigingen alsmede de gemeenten waren onderhevig aan de controle door VROM. De conclusies van het verschenen eindrapport geven een stuk duidelijkheid ten aanzien van het beleid dat Van der Valk en de gemeenten voeren.

Ten aanzien van de belangrijkste conclusies van VROM, zoals die in het vandaag door VROM uitgegeven persbericht worden weergegeven, stellen de directies het volgende.


- De procedures voor naleving van bouw-, milieu- en ruimtelijke ordeningsregels zijn vaak uitermate ingewikkeld en het ontbreekt bij zeer veel gemeenten aan kennis en mankracht om deze procedures snel op orde te krijgen.
- Het management heeft thans een goede relatie met betrokken gemeenten en voert daarin een actief en coöperatief beleid.
- Toezicht en handhaving van de VROM regelgeving is voor alle partijen een gecompliceerde zaak en vaak voor meerder uitleg vatbaar.
- Brandveiligheid is bij Van der Valk een belangrijk aandachtspunt. Ook hier geldt dat er soms verschil van inzicht bestaat tussen lokale en landelijke overheid.
- Wat betreft legionellabeheersing scoort Van der Valk goed en boven het landelijk gemiddelde en ten aanzien van de regels voor de toepassing van CFK's in koelapparatuur scoort Van der Valk gemiddeld. Inmiddels zijn daar waar nodig maatregelen getroffen om aan de regels te voldoen.
Tevens verklaren de directies dat het rapport een momentopname aangeeft en dat tal van zaken reeds zijn aangepakt en aangepast.

De algemene indruk van de zijde van Van der Valk is dat in veel, en waarschijnlijk alle, gemeenten in Nederland niet geheel duidelijk is hoe de regels nageleefd moeten worden en dat er tussen VROM en gemeenten tevens verschil van inzicht bestaat over hoe deze zaken aangepakt dienen te worden.

Inmiddels is er met elke gemeente voor zover nodig een plan van aanpak gemaakt dat door Van der Valk tot op de dag van vandaag wordt nageleefd. Ontbrekende dossierstukken die niet voorhanden waren konden direct, of na het laten uitvoeren door gespecialiseerde en erkende derden, aan de gemeenten overgedragen worden.

In elf gevallen waarin volgens de inspectie direct gevaar met betrekking tot de veiligheid zou zijn, heeft Van der Valk direct en zonder enige bedenking en terughoudendheid die maatregelen getroffen die door de inspectie/ gemeente noodzakelijk werden geacht. De veiligheid van de klanten staat bij Van der Valk immers voorop.

Tot slot verklaren de directies van Van der Valk dat het de overheid zou sieren direct geld en mankracht ter beschikking te stellen aan de gemeentelijke organisaties die zich bezighouden met vergunningen, brandveiligheid en milieu. Van der Valk meent dat dit niet alleen geldt voor gemeenten met een Van der Valk vestiging binnen haar grenzen, maar voor alle gemeenten in Nederland.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht