Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/3489
datum
07-11-2002

onderwerp
Twee tuberculose uitbraken in Nederland
TRC 2002/9420

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deel ik u mede dat er in de afgelopen periode in Nederland twee gevallen van rundertuberculose zijn geconstateerd. Met deze brief wil ik u informeren over de oorzaak, de genomen maatregelen en de consequenties.

datum
07-11-2002

kenmerk
VVA. 2002/3489

bijlage

Oorzaak
Rundertuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie en komt in Nederland af en toe voor. Ter voorkoming van verdere verspreiding van de ziekte bestaat een bestrijdingsprogramma. Daarnaast is rundertuberculose een zoönose en daarom worden humane contacten met positieve en verdachte dieren geïnventariseerd. In voorkomende gevallen wordt in samenwerking met de GGD, diagnostiek uitgevoerd en worden passende maatregelen genomen. De huidige TBC-gevallen staan apart van elkaar en zijn ontdekt bij de keuring van een rund voor de slacht door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Het eerste rund betreft een slachtrund dat in oktober 2001 is geïmporteerd vanuit Ierland. Het tweede rund betreft een vleeskalf dat in Duitsland geboren is en in april 2002 naar Nederland is gekomen.

Genomen maatregelen
De twee besmette dieren zijn ter destructie afgevoerd. Na tracering zijn er 38 contactbedrijven geblokkeerd. De runderen op deze bedrijven (inclusief de bedrijven van de besmette dieren) zijn door middel van een tuberculinatie nader onderzocht. De acht runderen die positief gereageerd hebben op de tuberculinatie zijn geruimd en worden verder onderzocht. Het merendeel van de eerste onderzoeken is inmiddels afgerond. Twaalf bedrijven zijn inmiddels weer vrijgegeven, de overige bedrijven komen vrij tussen november en februari (afhankelijk van de resultaten van het onderzoek).
Het georganiseerde bedrijfsleven is inmiddels geïnformeerd over de stand van zaken. Ook heeft de RVV een informatiebijeenkomst voor alle betrokken veehouders en dierenartsen gehouden.

Consequenties
Nederland is door de EU erkend als een land vrij van rundertuberculose. Pas als in één jaar bij meer dan 0.1 % van rundveebedrijven TBC wordt vastgesteld, bestaat het gevaar dat de EU besluit de erkenning in te trekken. Deze kritische grens ligt bij circa 55 besmette bedrijven. De twee uitbraken hebben derhalve nog geen gevolgen voor ons land. De genoemde gevallen worden conform de daartoe strekkende vereisten gemeld aan de EU, de OIE en tevens opgenomen in de verplichte, jaarlijkse Zoönoserapportage.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman


---