AutoRai

7-11-2002

U-Turn: nieuw flexibel leaseconcept van Alphabet

Alphabet, de multimerken leasemaatschappij van BMW Group Financial Services, heeft onder de naam U-Turn een nieuw flexibel leaseconcept gepresenteerd, dat voor zowel werkgevers als werknemers interessante voordelen biedt.

Uitgangspunt van de formule is dat de werkgever die van U-Turn gebruik maakt ervoor kan kiezen om medewerkers in plaats van een auto van de zaak een budget te verstrekken, waarmee men zelf het vervoer kan regelen. In deze maandelijkse vergoeding zijn bijvoorbeeld het reiskostenforfait, de onbelaste zakelijke kilometervergoeding en de belaste onkostenvergoeding van de betreffende werknemer verdisconteerd.

Volgens Michiel Looman, Operational Manager van Alphabet, speelt de leasemaatschappij met deze constructie in op de behoefte aan flexibiliteit die bij veel werkgevers leeft ten aanzien van de auto van de zaak. Zeker nu de economie stagneert, zijn lange termijn verplichtingen, zoals leasecontracten, voor veel bedrijven een blok aan het been. Ook het inconsistente fiscale overheidsbeleid zorgt ervoor dat de traditionele leaseauto lang niet alttijd de meest optimale vervoersoplossing is. Aan werknemerszijde leeft bovendien de behoefte aan een flexibele beloningsstructuur, zoals het inmiddels bekende cafetariamodel. U-Turn sluit hier naadloos bij aan. Zo kan de werknemer beslissen het budget te besteden door op privé basis tegen fleetownercondities bij Alphabet te gaan leasen. Maar kan ook een treinabonnement nemen of de voorkeur geven aan de aankoop van een nieuwe of gebruikte auto.

Kort samengevat zijn de voordelen voor de werkgever dat deze geen lange termijnverplichtingen meer hoeft aan te gaan en dat veel administratieve rompslomp verdwijnt. Het wagenparkbeheer wordt immers budgetbeheer. Verder worden problemen voorkomen die kunnen ontstaat bij vroegtijdige contractbeëindiging, parttime dienstverbanden, zwangerschapsverlof of sabbaticals.

Voor de werknemer geldt dat deze geen fiscale bijtelling meer heeft en volledig vrij is in de mobiliteitskeuze. Volgens Alphabet is de formule geschikt voor fleetowners vanaf vijftig autos. De organisatie verwacht dat binnen drie jaar tussen de honderd en vijfhonderd bedrijven met dit concept zullen werken.