Gemeente Alphen aan den Rijn


Bezoek uit regio neemt licht toe

Centrum Alphen aan den Rijn functioneert voldoende

De winkels in het centrum van Alphen aan den Rijn functioneren anno 2002 ten opzichte van 1999 nog steeds goed. De omzet blijft iets achter bij de landelijke ontwikkelingen maar de winstgevendheid, de koopkrachtbinding en het aantal bezoekers aan het centrum blijven op voldoende niveau. Dit wijst de 1-meting van de stadsmonitor Alphen aan den Rijn uit die is gemaakt in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn , Winkelstad Alphen en de Kamer van Koophandel Rijnland.

De monitor houdt bij of het centrum van Alphen aan den Rijn ook blijft functioneren tijdens de bouwactiviteiten in het centrum. Dit gebeurt aan de hand van onder andere cijfers over de omzetontwikkeling, passantentellingen en koopgedrag. De door ondernemers gevreesde omzetdaling is uitgebleven.

Uit de gegevens over koopgedrag blijkt dat de regio nog steeds gericht is op Alphen aan den Rijn als koopcentrum. Het aantal regiobezoekers neemt zelfs toe. Van elke gulden die de regioconsument uitgeeft aan niet dagelijkse goederen, zoals kleding en woninginrichting, gaf men in 1999 24 cent uit in Alphen aan den Rijn. In 2001 is dit toegenomen tot 27 cent. Het gaat vooral om consumenten uit Ter Aar, Nieuwkoop, Rijnwoude en Boskoop. Alphenaren zelf lijken zich nu iets sterker te richten op de overige winkelgebieden in Alphen aan den Rijn. Dit geldt voor zowel de dagelijkse boodschappen als voor de niet dagelijkse goederen.

In 1999 waren de belangrijkste redenen om naar Alphen-Centrum te komen de goede keuze mogelijkheden en de hoeveelheid winkels die dicht bij elkaar gevestigd zijn. Ook de goede sfeer vond men belangrijk. Inmiddels scoren vooral de nabijheid van Alphen-Centrum hoog en het feit dat er veel winkels zijn. Goede keuzemogelijkheden en sfeer zijn flink gedaald als belangrijkste bezoekredenen om naar Alphen aan den Rijn te komen. De consument is positiever geworden over de beschikbaarheid en vindbaarheid van parkeerplaatsen, maar men is kritisch over de uitbreiding van het betaald parkeren. Steeds meer Alphenaren (43%) pakken de fiets om naar het centrum te komen. In 1999 was dit 26%. Van de stadsbewoners komt 59% met de auto naar het centrum (was 64%). Regiobewoners blijken positiever over de bereikbaarheid van het centrum van Alphen aan den Rijn. De waardering voor de bereikbaarheid van het centrum per auto blijft hoog. Regiobewoners geven Alphen aan den Rijn een 7,8 en Alphenaren een 6,8 als rapportcijfer. Dit ligt ongeveer op hetzelfde niveau als in 1999.

Gemeente, Winkelstad en de Kamer zijn grotendeels tevreden over het functioneren van het centrum. Het blijft echter zaak om ook in de komende periode van bouwactiviteiten de vinger aan de pols te houden. De bouwoverlast aan de Hoge Zijde zal in 2005 achter de rug zijn.

Persbericht 61, 7 november 2002
Gezamenlijk persbericht met Winkelstad Alphen en Kamer van Koophandel Rijnland

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 07 november 2002 laatste wijziging