NU'91

NU91-leden bezetten hoofdkantoor s Heeren Loo zorggroep

Vanmorgen (donderdag 7 oktober) heeft een groep bezorgde NU91-leden het hoofdkantoor van de s Heeren Loo zorggroep bezet gehouden. Doel van de actie in Amersfoort was de kamer van Anton van Westerlaken, de hoogste manager van deze werkgeversorganisatie. Hoewel het aanvankelijk leek alsof de voormalig CNV-voorzitter niet op kantoor aanwezig was, kwam hij na enig aandringen toch tevoorschijn. Op dat moment vond hij vijftig actievoerders tegenover zich.

In een verklaring werd Westerlaken uitgelegd wat de reden voor deze actie was. De NU91-leden vertelden Westerlaken dat zij zeer bezorgd zijn over de kwaliteit van de zorg die zij hun patiënten kunnen leveren. Personeelstekorten, gebroken diensten, te lage salarissen: dit alles draagt er niet toe bij dat werknemers in de gehandicaptenzorg de best mogelijke zorg kunnen bieden. De actievoerders lieten Westerlaken weten 6 procent salarisverhoging te willen, dat gebroken diensten moeten worden afgeschaft, en dat er meer faciliteiten voor medezeggenschap moeten komen.

Als vertegenwoordiger van de werkgevers, verklaarde Westerlaken dat het probleem bij het rijk ligt. De werkgevers hebben eenvoudig geen geld genoeg om de huidige salarissen te kunnen verhogen. De NU91-leden reageerden hierop door te zeggen dat het de eerste verantwoordelijkheid van de werkgevers is om te zorgen voor genoeg geld voor de gehandicaptenzorg. Het is dus zaak dat de werkgevers beter bij het rijk de gehandicaptenzorg onder de aandacht weten te brengen.

De bezetting past in het kader van de CAO-onderhandelingen in de gehandicaptenzorg, die twee weken geleden zijn stukgelopen. Actiecomités in heel Nederland bereiden vervolgacties voor.