Socialistische Partij

SP furieus over wangedrag Defensie


07-11-2002 * SP-Kamerlid Van Velzen is woedend op het ministeri van Defensie en vraagt een spoeddebat aan. Het ministerie schuift onterecht een KPMG-rapport over de kwestie Ovaa/Spijkers terzijde waarin het wordt beschuldigd van misleiding. De vorige staatssecretaris beloofde dat Defensie de conclusies van het KPMG-onderzoek als bindend zou accepteren, maar de huidige staatssecretaris Van der Knaap breekt het woord van zijn voorganger en probeert wederpartij Spijkers af te schepen met een schikking.

Munitiespecialist Ovaa kwam om het leven bij het uitoefenen van zijn beroep in 1984 als gevolg van een ongeval. Destijds maatschappelijk werker Spijkers weigerde om in opdracht van de Defensieleiding te liegen over de ware toedracht van het "mijnongeluk" in 1984. Dat was het begin van een langdurige strijd van Spijkers en de weduwe Ovaa met de defensieleiding. Na achttien jaar heeft het conflict nu een absoluut dieptepunt bereikt.

"De pogingen van staatssecretaris van Defensie Van der Knaap het slepende conflict over de afhandeling van het mijnongeval in 1984 en het uitkeren van smartengeld te schikken, zijn zeer kwalijk," aldus Van Velzen. Pas nadat de kwestie uitgebreid in de media kwam en de Tweede Kamer zich ermee ging bemoeien, werd Spijkers na vijftien jaar in het gelijk gesteld. Defensie accepteerde arbitrage over de schadevergoeding en zou zich bij het advies van KMPG neerleggen.

Het advies, met name de term misleiding, zou volgens Van der Knaap echter niet genoeg onderbouwd zijn. Uit vertrouwelijke stukken blijkt dat Van Hoof, de vorige staatssecretaris, de term misleiding allang geaccepteerd had. "Deze staatssecretaris legt keiharde, bindende toezeggingen van zijn voorganger naast zich neer. Dat is ronduit onbeschoft en volstrekt onacceptabel," aldus Van Velzen. Hij frustreert de afhandeling van dit conflict. "De heer Spijkers krijgt voor de zoveelste keer door een onbetrouwbare overheid een klap in het gezicht. Dat mag de staatssecretaris komen uitleggen."