Nieuw-Vlaamse Alliantie


Naar een sociaal Europa (07/11/02)

Op aandringen van o.a. Conventielid Danny PIETERS kwam er donderdagnamiddag eindelijk een debat over het sociale Europa in de plenaire vergadering van de Conventie voor de Toekomst van Europa.

Danny Pieters, tevens N-VA-kamerlid en hoogleraar sociale zekerheidsrecht, lichtte er de resultaten toe van de enquête die hij over de opinies omtrent een Europese sociale zekerheid hield bij alle nationale parlementsleden van de lidstaten en de kandidaat-lidstaten evenals bij alle Europarlementsleden. Belangrijker nog zijn de politieke conclusies waartoe hij op basis van deze resultaten en van eigen wetenschappelijk werk komt. Daarbij legt het Leuvens kamerlid de nadruk op de nood aan `harde' Europese bevoegdheden, die het symbolische overstijgen. De socialisten, traditionele woordvoerders van het sociale Europa, blijven volgens Pieters al te veel hangen bij allerhande plechtige rechten- en beginselverklaringen en geven te weinig aandacht aan de vragen waarmee de burgers van het oude en nieuwe Europa echt zitten:

* Welke sociale minimumbescherming willen we aan alle burgers van de Europese Unie waarborgen?

* Welke principes willen we in alle lidstaten op sociaal vlak verwezenlijkt zien of wat is het kernbestand van het vaak vernoemde maar zelden of nooit gedefinieerde `Europees sociaal model'?

* Wat te doen als een lidstaat wel wil, maar naar eigen zeggen niet kan tegemoetkomen aan zijn sociale verplichtingen? Moet er in een bijzonder solidariteitsmechanisme voorzien worden?
* Wat te doen als een lidstaat een of ander van de vastgestelde sociale grondbeginselen (minimumrechten en kernbestand van het `Europees sociaal model') niet wil navolgen omdat er binnen die lidstaat een ander beleid wordt voorgestaan?

Waarover moet de Conventie dan volgens Pieters gaan?

Al wie sociaal verzekerd is in een lidstaat mag geen rechten verliezen wanneer hij een binnengrens overtrekt. Nu is er al een coördinatie ten gunste van de migrerende werknemers die onderdaan zijn van een lidstaat; straks moet er een coördinatie komen voor alle sociaal verzekerden die zich binnen de Unie verplaatsen.

Symbolische ingrepen, zoals de geplande opname in een EU-grondwet van sociale grondrechten of doelstellingsbepalingen, kunnen een positieve impact hebben, maar zijn onzeker wat hun juridische effect betreft. Zich hiertoe beperken, zou neerkomen op boerenbedrog.

Het formuleren van vrijblijvende doelstellingen, waarover de lidstaten dan regelmatig moeten rapporteren, geeft geen antwoord op de boven geschetste vragen. Toch willen velen, ook socialisten, het daarbij houden. Dat heel wat van hen regeringsverantwoordelijkheid dragen en niet geconfronteerd willen worden met dwingende sociale bepalingen, is hier ongetwijfeld niet vreemd aan.

Het is van het grootste belang op juridisch dwingende wijze gestalte te kunnen geven aan de kernelementen van wat Europa sociaal maakt, van wat Europa ter zake anders maakt dan b.v. de Verenigde Staten of Japan. Alleen zo zal de toetreding tot de Europese Unie voor de kandidaat-lidstaten een effectieve steun inhouden voor de sociale bescherming, en zulks op een ogenblik dat ze in die landen sterk belaagd wordt door ultraliberale tendensen.

Als we rekening houden met wat vandaag politiek prioritair of gewoonweg mogelijk is, dan lijkt ons een ruimere Europese bevoegdheid inzake de (toegang tot de) gezondheidszorg het meest voor de hand te liggen.

Het is niet geloofwaardig telkens weer over de sociale dimensie van de Europese eenwording en het cruciale belang daarvan te spreken, zonder de Europese Unie ook de bevoegdheid te verlenen hier verder te gaan dan enkele vrijblijvende principes. Dit doet geen afbreuk aan hoofdverantwoordelijkheid van de lidstaten en hun deelstaten inzake de sociale zekerheid. Daarnaast moet echter ook de Europese Unie effectief kunnen ingrijpen, onder meer om Europees rechtelijk de nationale sociale beleidsruimte te vrijwaren. De keuze gaat niet over of Europa of de lidstaat, maar over de vraag of Europa alleen een economische unie is of ook een karakteristiek sociaal model.

Kiezen we voor dit laatste, dan is het nodig snel tot een frontvorming te komen van allen, naar de woorden van oud-Commisievoorzitter Delors: "Europa zal sociaal zijn, of het zal ons Europa niet zijn".

Auteur:
Danny Pieters, kamerlid, lid Europese Conventie Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen