Ingezonden persbericht

Blaasorkesten gaan artisitieke strijd aan met strijkers en beeldkunstenaars

Twee concerten in het teken van componist Bernard van Beurden

Het 'Rotterdams Symfonisch Blaasorkest' (RSB) en 'de Christelijke Muziekvereniging te Hattem' (CMH) verzorgen op 7 november en 9 november 2002 een concert rond het thema "Muziek voor strijkers en blazers van Bernard van Beurden". Dit concert vormt een unieke combinatie van blazers in harmonie- en fanfarebezetting en 3 strijkers. De muziek zal worden ondersteund met videobeelden, verzorgd door studenten van de Hoge School voor de Kunsten Willem de Kooning, eveneens uit Rotterdam. Het concert zal zowel in Zwolle als in Rotterdam ten gehore worden gebracht.

De componist die centraal staat tijdens genoemde concerten is Bernard van Beurden. De in Frankrijk woonachtige componist zal tijdens de concerten aanwezig zijn en een toelichting geven op de door hem gecomponeerde stukken. Eén van de composities zal tijdens genoemde concerten in wereldpremière gaan. Beide orkesten staan onder leiding van Carlo Balemans.

Over Bernard van Beurden

Bernard van Beurden (1933) is opgeleid als violist/altviolist aan het Amsterdams Conservatorium, waarna hij onder leiding van Rudolf Escher en Ton de Leeuw compositie studeerde. Vervolgens is hij altijd veelzijdig met de kunst bezig geweest. Hij heeft muziek geschreven voor theater, is docent geweest aan diverse instituten en heeft vele workshops nieuwe muziek gegeven in binnen- en buitenland. Sinds 1980 heeft hij zich volledig toegelegd op het componeren. Zijn composities bestrijken een breed terrein; muziek voor radio/tv, theater, kamermuziek, koren, orkesten met een duidelijke voorkeur voor blaasmuziek.

Over het RSB

Het Rotterdams Symfonisch blaasorkest (RSB) is een blaasorkest in harmoniebezetting, dat zich onder andere profileert door het spelen van hedendaagse muziek. In het verleden zijn diverse premières uitgevoerd, met vernieuwende muziekstijlen en experimenten. Eind 1999 bijvoorbeeld zijn in samenwerking met het Leidse componistencollectief 'Made in Leiden' zeven nieuwe composities ten gehore gebracht rond gedichten van Leidse dichters. Vorig jaar heeft het RSB 'Ahab' uitgevoerd, een muzikale compositie met vertelling over de walvis Moby Dick. Ook met het werk van Bernard van Beurden heeft het RSB reeds kennis mogen maken; enkele jaren geleden stond 'From Turkey' (sopraansolo) op het programma en ook soloconcerten voor fagot en trompet heeft het RSB in het verleden ten gehore gebracht.

Over het CMH:

'De Christelijke Muziekvereniging te Hattem', opgericht op 13 oktober 1899, is een vereniging van 135 leden, onderverdeeld in leerlingen, samenspelgroep, percussie-ensembles, jeugdorkest en a-orkest. De vereniging, en met name het a-orkest onder leiding van dirigent Carlo Balemans, laat graag van zich horen in de inmiddels in de regio bekende en op hoog niveau staande concerten als het Nieuwjaarsconcert, het Daendelshalconcert, het buitenconcert 'CMH by Night' en niet te vergeten de kerkconcerten. Uitdagingen als composities van Bernard van Beurden zijn het orkest niet vreemd, gezien de uitvoeringen van Poème de l'Automne (in opdracht van de C.M.H. geschreven ter gelegenheid van haar 100-jarig jubileum in 1999) en Concerto Medievale.

Over Carlo Balemans

Carlo Balemans studeerde HAFA- en Orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium met als docenten Jaap Koops en Arie van Beek. Momenteel is hij werkzaam als dirigent van 4 blaasorkesten in de vaandelafdeling. Met deze orkesten probeert hij zich maximaal in te zetten voor de eigentijdse klassieke blaasmuziek. Zo gingen composities van o.a. Bernard van Beurden, Jo van den Booren, Barbara Wooff en Hugo Hartig onder zijn leiding in première. Als dirigent van eigentijdse muziek was Carlo Balemans werkzaam bij professionele ensembles als het Bangkok Symphony Orchestra, het Nederlands Klarinetkwartet, Koperensemble 'Tell Brass' en de Wind Symphony of Carroll College (USA). Bij deze laatste gelegenheid heeft hij ook gastcolleges gegeven over de eigentijdse klassieke muziek in het algemeen.

Over het strijkerstrio

Frank de Groot (viool), Karin Dolman (altviool) en Rebecca Smit (cello) verzorgen de strijkersolo's. Zij spelen in een breed scala van orkesten en ensembles met een duidelijk accent op de hedendaagse klassieke muziek. Samen spelen zij in het Doelen Ensemble. Dit ensemble is door componist Peter Jan Wagemans en Frank de Groot in 1992 opgericht met het oogmerk een nieuw publiek vertrouwd te maken met muziek van de 20ste eeuw.

Over de beeldkunstenaars

Het concert zal visueel worden ondersteund door studenten van de Hoge School voor de Kunsten Willem de Kooning. Het project vormt een competitie voor studenten van de afdeling Media. Gevraagd is om een zo pakkend mogelijke animatie, VeeJay, clip of andere videokunstuiting te ontwerpen, geïnspireerd op de composities van Bernard van Beurden. Het winnende ontwerp zal tijdens de concerten worden vertoond.

Programma:

De Christelijke Muziekvereniging te Hattem

· Estampie: fanfare versie (1992)

· Wals voor Cello en Fanfareorkest (2001)

Strijkerstrio (solo)

· Titel nog onbekend

Rotterdams Symfonisch Blaasorkest

· Game/Jeu voor 12 blazers en slagwerk (1998)

· Concert voor viool/altviool en harmonieorkest (1984)
· Praise the Trumpet, harmonieorkest en 9 trompetten (1992)
Concert: 7 november 2002 Zwolle
Plaats: 'Nieuwe Buitensociëteit'
Stationsplein 1
8011 CW Zwolle
038-4260260
Tijd: 20.30 uur
Toegangsprijs: ¤ 5
¤ 2.5: 65+, studenten, kinderen
Reserveringen: 010-4253801

Concert: 9 november 2002 Rotterdam
Plaats: 'Hal 4'
Watertorenweg 200
3063 HA Rotterdam
010-4126031
Tijd: 20.15 uur
Toegangsprijs: ¤ 5
¤ 2.5: 65+, studenten, kinderen
Reserveringen: 010-4253801