Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

07/11/02 Prinses Margriet reikt Catharijneprijs uit te Utrecht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden reikt donderdag 7 november 2002 in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) de Catharijneprijs uit tijdens de Catharijne Conferentie 2002.

De Catharijneprijs is ingesteld door de Catharijne Stichting. Deze stichting stelt zich ten doel medisch wetenschappelijk onderzoek binnen het UMC Utrecht te bevorderen. Daartoe organiseert zij elke twee jaar een conferentie. Dit jaar is het thema Het doorzichtige lichaam: nieuwe technologieën in de operatiekamer. De Catharijneprijs is bedoeld als erkenning voor het gehele oeuvre van een gevestigde onderzoeker. De prijs bestaat uit een bronzen plastiek, gemaakt door S.S.H. Robles de Medina en uit een geldbedrag van 4500,-.

Dit jaar is de prijs toegekend aan prof. dr. ir. M.A. Viergever, hoogleraar Beeldverwerking aan het UMC Utrecht. De heer Viergever krijgt de prijs omdat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de huidige mogelijkheden tot het verkrijgen van beelden die niet alleen zeer gedetailleerd zijn, maar ook mogelijkheden bieden voor driedimensionale reconstructie. Dit is vooral voor planning van interventies, waaronder operatie, van cruciale betekenis gebleken. Verder heeft hij een centrale rol in het wetenschapsbeleid van het UMC Utrecht als directeur van het onderzoeksinstituut Beeld.

Tijdens de Catharijne Conferentie wordt ook de harijnepenning uitgereikt aan veelbelovende jonge onderzoekers. Doel van de Catharijnepenning is om jonge wetenschappers te stimuleren door te gaan op de reeds zeer succesvolle weg en hen aan te moedigen. Dit jaar wordt de penning uitgereikt aan dr. I.A.J.M. Broeders, chirurg in het UMC Utrecht. Dr. Broeders heeft zich met name toegelegd op nieuwe operatietechnieken. Met behulp van deze technieken kan er veiliger en effectiever geopereerd worden, daarnaast behoeft de patiënt korter in het ziekenhuis te verblijven. De prijs omvat een penning en een geldbedrag van 2250,-.