WSPA


Voorstellen CITES bedreigen beersoorten

Tijdens de bijeenkomst van de conventie inzake de internationale handel in bedreigde dieren- en plantensoorten (CITES) in Santiago zal eind deze week een tweetal omstreden voorstellen besproken worden met betrekking tot de internationale illegale handel in berenproducten. Door de voorgestelde versoepelde regelgeving wordt de gehele berenpopulatie in haar voortbestaan bedreigd.

Afschaffen huidige regelgeving
Op vrijdag 8 november zal worden voorgesteld om de extra maatregelen tegen de illegale handel in beren af te schaffen, die tijdens een eerdere bijeenkomst waren ingevoerd. CITES stelt dat afschaffing mogelijk is omdat inmiddels adequate controles zijn ingesteld om deze handel tegen te gaan.

Een nieuw rapport van de World Society for the Protection of Animals (WSPA) toont echter aan dat de illegale handel in producten van beren nog wereldwijd plaats vindt. In de Chinese berenindustrie, die de spil vormt in deze handel, worden beren op zeer wrede wijze in .berenboerderijen. gehouden voor de productie van gal. Uit open wonden wordt tweemaal daags gal gewonnen door middel van een zeer pijnlijke procedure. Dit product wordt vervolgens tegen buitengewoon hoge prijzen geëxporteerd als ingrediënt voor Traditionele Chinese Medicijnen.

De illegale handel in beren zal niet vanzelf verdwijnen en de WSPA doet daarom een dringend beroep op CITES om een betere bescherming van alle berensoorten te bewerkstelligen door middel van effectievere en strengere controles op de internationale handel. Ook vraagt de WSPA China met klem het exporteren van berengalproducten te stoppen en de wantoestanden in de berenindustrie te beëindigen.

Gecombineerd registratiesysteem
Op donderdag 7 november zal een voorstel besproken worden om kwekerijen van planten en fokkerijen van dieren om gemaksredenen in een en hetzelfde registratiesysteem onder te brengen. Hiermee vervalt onder andere het criterium voor een humane behandeling van dieren. De WSPA is hier fel tegen gekant en bepleit het handhaven van een aparte registratieverplichting bij CITES voor instellingen die beschermde diersoorten fokken.

Op donderdag 14 november zal tijdens de plenaire vergadering van CITES gestemd worden over bovengenoemde voorstellen. De WSPA hoopt ten zeerste dat CITES als beschermer van bedreigde diersoorten niet zwicht voor de druk van de commerciële handel.

. einde bericht .