Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond

8 november 2002

Meer dagen met veel regen
klimaatonderzoek stagiair Wageningen Universiteit

Het aantal dagen met veel neerslag (15 mm of meer) is in de vorige eeuw duidelijk toegenomen. Dat schrijft Andy Bruin van de vakgroep meteorologie en luchtkwaliteit van Wageningen Universiteit. Andy liep een tijd lang stage bij de klimatologische dienst van het KNMI en deed daar onderzoek naar neerslaggegevens.

Dat het in ons land en ook op veel andere plaatsen in West- en Noord-Europa natter is geworden en in Zuid-Europa juist droger meldden we eerder al in de klimaatrapportage (1999) en recenter in het European Climate Assessment, maar de trend in dagen met grote hoeveelheden is niet eerder zo duidelijk in kaart gebracht. Bijzonder is ook dat er geen veranderingen zijn gevonden in het aantal dagen met 0,3 mm of meer, waar de meeste regendagen in ons land aan voldoen.

In de regionale verdeling van de neerslag is nauwelijks enige verandering gekomen. Uit de Klimaatatlas van Nederland blijkt dat de Veluwe, het zuidoosten van Limburg en het noorden van Drenthe de meeste neerslag krijgen. Zeeland, het oosten van Brabant, het noorden van Limburg en de oevers van het IJsselmeer zijn de beste gebieden voor wie van droger weer houdt, al zijn de verschillen betrekkelijk. De hoogste delen van het land zijn door onder meer orografische effecten ook de natste.

Het volledige rapport "Veranderingen in neerslagstatistieken in Nederland gedurende de periode 1901-2000" (MS Word 2 mb) van Andy Bruin vindt u op de publicatielijst van de Klimatologische Dienst.

Klimaat en klimaatverandering

Klimaat en klimaatverandering

Laatste wijziging: 8 november 2002

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI