Rijksvoorlichtingsdienst

Afbeelding van een marktkraam 8 nov 2002
Lonen stijgen dit jaar met 3,8%

De gemiddelde loonstijging komt in 2002 uit op 3,8%. Dit blijkt uit de Najaarsrapportage CAO-afspraken 2002. De inflatie over 2003 wordt geraamd op 3,25%.

De cijfers onderstrepen volgens minister De Geus (SZW) de noodzaak om met de werkgevers en werknemers afspraken te maken over loonmatiging. Op die manier kan worden voorkomen dat de concurrentiepositie van Nederland verder verslechtert.

De Najaarsrapportage geeft een overzicht van de afspraken die in de CAOs voor 2002 zijn vastgelegd. De rapportage is gebaseerd op de gegevens van 125 CAOs die gelden voor ruim 5 miljoen werknemers.

Verder staan in de Najaarsrapportage de volgende bevindingen.
- Er zijn grote verschillen in loonstijging tussen de verschillende sectoren en bedrijfstakken. In de metaal- en elektronische industrie stijgen de lonen met 1,25%. In de academische ziekenhuizen is sprake van een loonstijging van 5,8%.

- Op grond van 86% van de CAOs wordt het loon in het eerste ziektejaar doorbetaald tot gemiddeld 90% van het loon. In het tweede jaar wordt in 35% van de CAOs het loon nog aangevuld tot gemiddeld 74%.
- 16% van de CAOs bevat afspraken over winstdeling. In 13% van de CAOs is sprake van prestatiebeloning.

De minister heeft de rapportage naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron:
Persbericht ministerie SZW

Meer informatie:
Najaarsrapportage CAO-afspraken 2002 (pdf)