Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 november 2002

Wouter Bos over de integratiediscussie in de PvdA

Vandaag publiceert Wouter Bos op zijn website www.wouterbos.nl een artikel dat hij geschreven heeft met Nebahat Albayrak (lid Tweede Kamer), John Leerdam (voorzitter PvdA Amsterdam) en Mohamed Sini (gemeenteraadslid Utrecht).

Onder de titel "Simplisme dreigt bij PvdA over integratie" betogen zij dat de PvdA het integratievraagstuk niet moet versmallen tot een vraagstuk van sociaal economische achterstanden en taalbeheersing.

Bos, Albayrak, Leerdam en Sini betogen dat juist de sociaal-democratie ook oog moet hebben voor culturele verheffing en burgerschap en constateren dat er op dat gebied een aantal vragen liggen die om nieuwe antwoorden vragen. Zij onderscheiden daarbij vijf rode draden: meer aandacht voor rechtshandhaving, een andere afbakening tussen privé- en publiek domein, een duidelijke keuze voor emancipatie, een bredere opvatting van inburgering en een ontvangende samenleving die nieuwkomers ook echt welkom doet voelen en dus hard optreedt tegen discriminatie en morrelen aan burgerschapsrechten.