Ministerie van Justitie

Massale inschrijving op inburgering oudkomers
8 november 2002

Maar liefst 280 gemeenten in Nederland willen gebruik maken van de regeling oudkomers een inburgeringscursus aan te bieden. De 54 grote gemeenten konden al eerder gebruikmaken van een oudkomersregeling. Minister Nawijn voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft een regeling getroffen om inburgering van oudkomers ook in kleinere gemeenten mogelijk te maken.

De komende twee en een half jaar - de regeling loopt tot en met juni 2005- verwachten deze gemeenten gezamenlijk 9000 oudkomers een inburgeringsprogramma aan te bieden. Als gemeenten na die periode niet hun voorgenomen prestaties hebben behaald, zal een deel van de bijdrage worden teruggevorderd. Bij succesvolle prestaties worden gemeenten juist na afloop beloond. Succes wordt gemeten aan de hand van uitvalpercentages en vooruitgang in de beheersing van de Nederlandse taal.

De onverwacht grote inschrijving heeft er toe geleid dat gemeenten in ieder geval voor gezamenlijk E 50 miljoen aan inburgeringsprogramma's gaan organiseren. Naar verwachting zal er eind 2003 een tweede inschrijvingsronde volgen voor gemeenten die deze ronde hebben laten passeren. Dit is echter afhankelijk van het beschikbare budget.