Centrum voor Arbeidsverhoudingen

MinBZK - 8 november 2002

Adviescommissie beloning en rechtspositie ambtelijke en politieke top

Er komt een tijdelijke commissie die zal adviseren over de beloning en de rechtspositie van politieke ambtsdragers (ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, Commissarissen van de Koningin, gedeputeerden, burgemeesters, wethouders, raads- en statenleden) en over de beloning van topambtenaren bij het Rijk. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd. Het instellen van deze commissie volgt op een onderzoek naar de beloningspositie en inkomensontwikkeling van topfunctionarissen in de semi-publieke sector. De adviescommissie zal binnenkort worden geïnstalleerd en haar adviezen uitbrengen voor 1 maart 2004.

De adviescommissie heeft de volgende taken:

- het uitbrengen van een integraal advies over de voorstellen uit de notitie Rechtspositie politieke ambtsdragers. Het verschil in positie en afbreukrisico tussen ambtenaren en politieke ambtsdragers is daarbij een belangrijk aandachtspunt;

- het adviseren over normen voor inkomenstoeslagen van de ambtelijke top sector Rijk;

- het ijken van de beloningspositie (primaire beloning en overige arbeidsvoorwaarden) van de ambtelijke en politieke top in de sector Rijk aan relevante deelarbeidsmarkten in de markt- en (semi-)publieke sector;

- het adviseren over een passende (ontwikkeling van de) beloning voor topfunctionarissen van onder de ministeries vallende diensten en publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen.

De commissie bestaat uit de volgende leden:
Als voorzitter de heer H.F. Dijkstal (oud-minister van Binnenlandse Zaken) en als leden
mr. C.J.A. van Lede (oud-voorzitter raad van bestuur Akzo Nobel), prof. dr. C.N. Teulings (Erasmus Universiteit Rotterdam, Tinbergen Instituut), mr. A.A. Westerlaken (oud-CNV-voorzitter), mevrouw drs. A. Ch. Van Es (oud-Tweede-Kamerlid) en mr. J.A.M. Hendrikx (oud Commissaris der Koningin provincie Overijssel). Het secretariaat wordt gevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

---