Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
77

Directie:
voorlichting

08-11-2002

Status:
informatie

OCW bereidt zich via de taakstelling voor op de toekomst

Woensdag 6 november heeft Harm Bruins Slot, secretaris-generaal van OCW, de medewerkers geïnformeerd over de invulling van de opgelegde taakstelling van 11 %. Deze taakstelling is een rechtstreeks gevolg van de afspraken uit het strategisch akkoord 2002-2006. Er werken bij OCW ongeveer 3400 mensen.
OCW koppelt deze taakstelling nadrukkelijk aan een al eerder ingezet veranderingstraject: de Kwaliteitsslag OCW. Dit traject heeft tot doel OCW voor te bereiden op een veranderde positie in het veld. Scholen en instellingen moeten meer ruimte krijgen, OCW moet sterker sturen op prestaties en kwaliteit. Dat vraagt, zo stelt de SG in zijn brief, om een ander departement, om andere kennis en om een andere cultuur. Andere taken, meer sturing, het geven van een duidelijke richting, minder regelgeving en een goede wijze van toezicht en monitoring is slechts een aantal veranderingen waar OCW voor staat. Veranderingen die een gevolg moeten hebben voor de organisatie van het departement.

OCW gaat daarom verder dan de taakstelling van 11 %. Aan het begin van het veranderingstraject heeft de bestuursraad zich de opdracht gesteld ruimte te vinden voor nieuwe investeringen. Een extra bezuiniging dus, bovenop de 11 %, die kan worden aangewend voor kwaliteitsverbetering in de organisatie en bij het personeel. Bruto wordt er daarom ruim 20% bezuinigd. De extra 9 % bezuinigingen worden geherinvesteerd in kwaliteitsverbeterende maatregelen en in flankerend sociaal beleid. De komende periode worden de voornemens verder uitgewerkt. In 2006 moet de taakstelling zijn afgerond.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl