Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: VROM Inspectie maant gemeente Susteren

VROM-Inspectie maant gemeente Susteren sloop treinwagons stil te leggen

De VROM-Inspectie heeft geconstateerd dat op een spoorwegemplacement in Susteren treinwagons zonder de vereiste vergunningen worden gesloopt. Op het emplacement staan 100 treinwagons gestald. De sloop leidt tot een onaanvaardbare bodemverontreiniging. De Inspectie heeft daarom de gemeente Susteren verzocht bestuursrechtelijke maatregelen te treffen. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie op verzoek van de Inspectie alle werkzaamheden direct stilgelegd.

Op 31 oktober jl. heeft de VROM-Inspectie op verzoek van het Korps Landelijke Politiediensten/Dienst Spoorwegpolitie een bezoek gebracht aan het spoorwegemplacement in Susteren. Aanleiding was een grote rookontwikkeling als gevolg van het illegaal verbranden van hout. De Inspectie heeft geconstateerd dat er wordt gesloopt zonder milieuvergunning. Daarbij komt dat de sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd op nagenoeg onbeschermde grond. Dit is ook in strijd met de Wet bodembescherming.
Bij de sloop komen onder andere verfsnippers van loodmenie vrij. Deze veroorzaken daarmee een ontoelaatbare verontreiniging van de bodem en het grondwater. Dit wringt des te meer omdat het emplacement naast een grondwaterbeschermingsgebied ligt. Bovendien is een vettige drijflaag op aanwezige plassen aangetroffen.
Ook is geconstateerd dat het hout dat in de open lucht werd verbrand, behandeld is. Hierdoor kunnen stoffen als arseen, lood en chroom vrijkomen.

Intussen heeft het Openbaar Ministerie op verzoek van de VROM Inspectie een zogeheten voorlopige maatregel getroffen. Dit betekent dat nu alle werkzaamheden zijn stilgelegd.
De Inspectie heeft de gemeente Susteren - toezichthouder op de naleving van VROM-regelgeving - verzocht bestuursrechtelijke maatregelen te treffen. De gemeente heeft hier nog geen besluit over genomen.

08 nov 02 16:39