Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

EU en SADC vinden elkaar niet over Zimbabwe

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Datum: 8 november 2002

EU en SADC vinden elkaar niet over Zimbabwe

Staatssecretaris Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is 'ernstig teleurgesteld' over de uitkomst van de tweedaagse ministeriele conferentie van de Europese Unie en de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap SADC), het regionale samenwerkingsverband van veertien zuidelijk Afrikaanse landen. De Afrikaanse en Europese afgevaardigde werden het vrijdag in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo niet eens over de aanpak van de politieke, economische en humanitaire crisis in Zimbabwe.

'We hebben tal van handreikingen gedaan, maar Zimbabwe weigert in beweging te komen', aldus Van Ardenne. Het voorstel om een gezamenlijke werkgroep in te stellen, die in kaart moest brengen wat Zimbabwe moet doen om de verstoorde relaties met de EU te normaliseren, vond geen genade in de ogen van de SADC-ministers. Van Ardenne ziet echter ook lichtpunten. 'Als het puntje bij het paaltje komt, staat Zimbabwe binnen de SADC steeds geïsoleerder. Andere Afrikaanse landen hebben grote druk uitgeoefend op president Mugabe. Ze maken zich net als wij ernstige zorgen over de situatie in Zimbabwe en komen daar nu ook openlijk voor uit. Dat is winst.'

De voedselcrisis die de helft van de Zimbabwaanse bevolking bedreigt is volgens de EU vooral veroorzaakt door het slechte bestuur van de regering. De intimidatie in Zimbabwe van leden van de oppositie gaat onverminderd door en de regering maakt politiek misbruik van de voedselhulp, door deze vooral te reserveren voor aanhangers van de regering. De EU vindt dit onaanvaardbaar.

Het gebrek aan overeenstemming in Maputo betekent dat er geen zicht is op beëindiging van de sancties die de EU eerder dit jaar heeft ingesteld tegen Zimbabwe na frauduleus verlopen verkiezingen.

Zimbabwe haalde zich ook al de woede van de Europese delegatie op de hals door deelname van niet-gouvernmentele organisaties (NGO's) te blokkeren. Voor de eerste keer waren de NGO's vrijdag uitgenodigd om een deel van de vergadering bij te wonen, maar op de valreep stak Zimbabwe daar een stokje voor, gesteund door een paar andere Afrikaanse staten.
Een dag eerder had de gezamenlijke vergadering een initiatief aanvaard om NGO's juist nauwer te betrekken. Van Ardenne vindt het een gemiste kans: 'Het is van groot belang dat maatschappelijke organisaties hun stem kunnen laten horen op dit soort bijeenkomsten. De volgende gelegenheid is pas over twee jaar.'

Voor nadere informatie: Directie Voorlichting en Communicatie, Jolke Oppewal, 06-22372773.

08 nov 02 17:04