Anti Racisme Informatie Centrum

Nieuws

Nederland mag Duitse neonazi uitleveren

8 november 2002

Op 5 november bepaalde de Hoge Raad dat Nederland de Duitse neonazi Michael Krick mag uitleveren. Krick was in het verleden in Noord-Rijn Westfalen actief en behoorde tot de extreem gewelddadige harde kern van de neonazibeweging aldaar. Na een aantal veroordelingen en een gevangenisstraf werd hem in Duitsland de grond te heet onder de voeten en hij week in 2001 uit naar Nederland. Door zijn innige contacten met de Nederlandse Volksunie vond hij hier onderdak. Krick werd op 18 januari 2002 door de politie in Hoek van Holland gearresteerd, nadat Duitsland een internationaal opsporingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. Na de behandeling van zijn beroep bij de Rechtbank tegen uitlevering werd hij op vrije voeten gesteld, in afwachting van de uitslag van cassatieverzoek dat zijn advocaat bij de Hoge Raad indiende.

Dinsdag 5 november verwierp de Hoge Raad zijn beroep en bepaalde dat hij mag worden uitgewezen naar Duitsland. Eén grond voor de uitwijzing is de vondst van een aantal CD's met inlegboekjes in een auto waarin hij meereed. Krick werd in september 2000 door de Duitse politie in Emmerich aangehouden, waarbij de CD's werden aangetroffen. In de teksten wordt volgens de Advocaat-Generaal 'in buitengewoon grove bewoordingen het bestaan van de Holocaust ontkend'. De andere grond betreft het feit dat Krick tijdens een optocht in Berlijn een op zijn achterhoofd getatoeëerd SS-doodshoofd toonde. Beide zaken zijn zowel in Duitsland als in Nederland strafbaar, wat voldoende grond oplevert voor uitlevering.

Het LBR spreekt de hoop uit dat minister Donner van Justitie snel de nodige stappen neemt om Krick aan Duitsland uit te leveren.

De tekst van het arrest van de HR is op te vragen bij het LBR via info@lbr.nl of 010-2010201

Voor meer informatie over Michael Krick kijk op Kafka.antifa.net