Numico NV

Koninklijke Numico

Persbericht
Resultaten Derde Kwartaal 2002

Goede groei in Zuigelingen- en Klinische Voeding
Nieuwe strategie zal leiden tot desinvesteringen

Zoetermeer, 8 november 2002

Belangrijke financiële gegevens (Q3 02 versus Q3 01 op vergelijkbare basis) , · Netto omzet gedaald met -6,1% (-12,6%) als gevolg van lagere resultaten in de VS; · Omzet in Zuigelingen- en Klinische Voeding gestegen, respectievelijk met 4,8% (1,7%) en 12,3% (9,4%); · EBITA gedaald met -11,9% (-16,3%) tot EUR 118 mln als gevolg van lagere resultaten van de bedrijven in de VS; · Nettowinst voor afschrijving van immateriële vaste activa en buitengewone baten en lasten gedaald met -32,0% (-29,8%) tot EUR 53 mln; · Buitengewone lasten van EUR 1.443 mln waaronder een impairment van EUR 1.386 mln; · Voldaan aan bankconvenanten;
· Vooruitzichten bedrijfsresultaat 2002 (EBITA) zal tussen EUR 420 - 440 miljoen uitkomen.

Belangrijkste strategische punten:
· Strategie: snel groeiende onderneming in gespecialiseerde voedingen met hoge marges; · Kernactiviteiten omvatten Zuigelingenvoeding en Klinische Voeding; · De resultaten van GNC moeten voldoen aan die van de kernactiviteiten; · Rexall Sundown zal worden verkocht; er zal onderzoek worden gedaan naar strategische mogelijkheden voor Unicity; · De markt van Vitamines, Mineralen, Kruiden en Supplementen in Europa wordt verlaten; · Focus op emerging markets met een hoog groeipotentieel waarbij operationele verliezen worden geëlimineerd; · Projecten zijn opgestart om de efficiëntie en toekomstige winstgevendheid te verhogen.

Toelichting van de President-Directeur
"De resultaten van vandaag laten een gezonde ontwikkeling in Zuigelingen- en Klinische Voeding zien, terwijl de prestaties in de VS tegenvielen. Als gevolg hiervan en met het oog op onze strategische herziening van de afgelopen maanden, gaan we belangrijke veranderingen aanbrengen in onze strategie. We gaan ons richten op het snelgroeiende segment van gespecialiseerde voedingen met hoge marges die aantrekkelijk zijn voor klanten, medewerkers en aandeelhouders. Deze activiteiten zijn met name gericht op Zuigelinge- en Klinische Voeding, met een sterke cash-flow en duidelijke mogelijkheden voor een verbeterde efficiëntie. Voor GNC is het van belang dat we de resultaten weer op het niveau brengen van onze kernactiviteiten. We kunnen 2002 omschrijven als een moeilijk jaar vol onrust en verandering. Ik ben ervan overtuigd dat 2003 een jaar wordt van overgang en herstel, waarna we in 2004 terug zullen keren naar lange termijn duurzame groei en een bovengemiddelde winstgevendheid."

Geconsolideerde kerncijfers Q3 2002

Zie het origineel http://www.numico.com/nl/pers...detail.asp?ID=128 .
De strategische heroriëntatie

Wij hebben belangrijke veranderingen aangebracht in het strategisch beleid van onze onderneming. Wij gaan ons richten op sterk groeiende, specialistische voedingen met hoge marges. Onze kernactiviteiten worden geconcentreerd rond Zuigelingenvoeding, Klinische Voeding en GNC.

Als gevolg hiervan is Numico van plan om Rexall Sundown te verkopen en worden er gesprekken met het management van Unicity gevoerd over diverse strategische alternatieven. De verkoop van Rexall Sundown zal naar verwachting in de loop van 2003 zijn voltooid. Daarnaast zullen wij onze Europese activiteiten op het gebied van Vitamines, Mineralen, Kruiden en Supplementen staken. In de emerging markets zullen wij onze investeringen beperken tot een klein aantal markten waarin wij voldoende mogelijkheden zien voor sterke groei en zullen wij de huidige verliezen in de andere emerging markets elimineren.

Er zullen veranderingen worden aangebracht in de organisatiestructuur. De samenstelling van de Raad van Bestuur zal een weerspiegeling zijn van onze strategische doelen met een transparante organisatie en duidelijke verantwoordelijkheden. Wij creëren divisies voor Zuigelingenvoeding, Klinische Voeding, Voedingssupplementen, Research & Development en Operations.

Voor onze kernactiviteiten - Zuigelingenvoeding, Klinische Voeding en GNC - hebben wij een aantal groeimogelijkheden omschreven. Onze leidende positie in Zuigelingenvoeding zullen wij verder uitbouwen en tegelijkertijd zullen wij ons met onze merken richten op de uitbreiding van de markt voor peuter- en kleutervoeding. Dit zal gerealiseerd worden door onze klanten te bewegen tot een langere gebruiksduur van onze producten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de al aanwezige specialistische kennis en marketingvaardigheden.

In Klinische Voeding is ons doel onze positie als marktleider in Europa te versterken en om daarnaast toonaangevende posities te veroveren in nieuwe markten. Dankzij onze toonaangevende positie in gespecialiseerde voedingen kunnen wij onze positie in ziektespecifieke voedingen en de thuiszorg versterken.

De doelstelling van GNC - als toonaangevende winkelketen voor voedingssupplementen in de VS - is om de prestaties weer op niveau te krijgen. Om dit te bereiken zal GNC overgaan van een promotionele strategie tot een concurrerend prijsbeleid, het assortiment uitbreiden met GNC merkproducten met hoge marges, meer investeren in marketing en het GNC loalty programma optimaliseren.

Bij de bekendmaking van de resultaten over het tweede kwartaal 2002 zijn de eerste bevindingen en observaties van Jan Bennink besproken. Sindsdien zijn diverse initiatieven ondernomen en acties gestart waarvan de belangrijkste zijn: het versterken van de organisatiestructuur, het uitwerken van de strategie inzake de geografische spreiding, het stroomlijnen van de supply chain en de verbetering van informatiesystemen.

Binnen de organisatie zijn er diverse efficiëntieprojecten geïdentificeerd. Wat de supply chain betreft, kunnen we, als we Numico vergelijken met internationale voedingsproducenten, aanzienlijk besparen op het werkkapitaal op het gebied van inkoop en bedrijfsprocessen. Het bedrijfskapitaal kan op midellange termijn worden gereduceerd van de huidige 18% tot 12% van de omzet. Onze doelstelling voor 2003 is om het bedrijfskapitaal te verlagen met EUR 100 mln. Om de 'supply chain'-projecten succesvol te kunnen implementeren, hebben we Niraj Mehra aangesteld als nieuw lid van de Raad van Bestuur, verantwoordelijk voor Inkoop, Productie en Logistiek. Daarnaast is er een aantal 'prestatieteams' gevormd om operationele verbeteringen te ontwikkelen en door te voeren.

Wij verwachten dat deze strategische initiatieven de operationele marge aanzienlijk zullen verbeteren. Als wij de resultaten over de eerste negen maanden van 2002 zouden aanpassen aan deze strategische initiatieven, dan zou de pro forma omzet met EUR 702 mln verlaagd worden tot EUR 2.354 mln. De pro forma EBITA na negen maanden zou met EUR 11 mln dalen tot EUR 344 mln. Derhalve zou de pro forma operationele marge over negen maanden aanzienlijk verbeteren, met 3 procentpunten tot 14,6%. Financieel overzicht (op vergelijkbare basis )

De groepsomzet in het derde kwartaal van 2002 bedroeg EUR 928 miljoen, 6,1% lager dan de omzet in de verglijkbare periode van vorig jaar. Deze daling werd mede veroorzaakt door een daling van de omzet in de Verenigde Staten, die slechts gedeeltelijk kon worden gecompenseerd met een stijging in Zuigelingenvoeding en Klinische Voeding van respectievelijk 4,8% en 12,3%.

De omzet in Vitaminen, Mineralen, Kriuden en Supplementen in de Verenigde Staten daalde met 14,4% door een teruggang in de omzet van ephedra-producten en lagere resultaten van Rexall Sundown (-24%) en Unicity (-29,5%). Ook werd de omzet negatief beïnvloed door de uitvoering van het winkelremodeling programma bij GNC.

De groepsomzet in de eerste negen maanden van 2002 bedroeg EUR 3.056 miljoen, 4,1% lager dan de omzet in de verglijkbare periode van vorig jaar.Deze daling werd mede veroorzaakt door een daling van de omzet in de Verenigde Staten (-10,2%), die slechts gedeeltelijk kon worden gecompenseerd door de stijging in Zuigelingenvoeding en Klinische Voeding van respectievelijk 3,8% en 10,5%.

De brutomarge steeg in het derde kwartaal licht tot 62,7%, 50 basispunten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit komt vooral door een verbeterde productmix.

De totale bedrijfskosten in het derde kwartaal stegen met 1,8 % tot EUR 509 miljoen. De stijging in kosten in Europa en de groep Azië, Afrika en Midden- en Zuid Amerika kon maar gedeeltelijk worden gecompenseerd door lagere kosten in de Verenigde Staten. De totale bedrijfskosten in de eerste negen maanden stegen met 5,7% tot EUR 1.625 miljoen, voornamelijk door toegenomen salaris- en overheadkosten.

EBITA daalde in het kwartaal met 11,9% tot EUR 118 miljoen als gevolg van de lagere resultaten in de Verenigde Staten. EBITA werd positief beïnvloed door een bijzondere bate van EUR 27 miljoen die betrekking heeft op een vitaminenclaim in de Verenigde Staten. Deze werd tenietgedaan door voorzieningen voor juridische claims. EBITA in de eerste negen maanden daalde met 28,9% tot EUR 355 miljoen.

De nettowinst vóór afschrijving van immateriele vaste activa bedroeg in het derde kwartaal EUR 53 miljoen (Q3 2001: EUR 77 miljoen), met een daling naar EUR 0,32 per aandeel. De netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg over de eerste negen maanden EUR 310 miljoen. De investeringen gedurende de eerste negen maanden bedroegen EUR 83 miljoen, ongeveer gelijk aan de afschrijvingen. In het derde kwartaal werd een buitengewone last genomen van EUR 1.443 miljoen, voornamelijk als gevolg van een impairment van EUR 1.386 miljoen verbandhoudende met de activiteiten in de Verenigde Staten, alsmede een voorziening van EUR 57 miljoen op de afschrijving van investeringen in emerging markets.

Kasstroom en Balans

De netto kasstroom bedroeg in de eerste negen maanden van 2002 EUR 245 miljoen. De verbetering kwam voornamelijk door een reductie van EUR 50 miljoen in werkkapitaal. De iet achter gestelde leningenpositie liep terug met EUR 297 miljoen tot EUR 1.138 miljoen. De nettoschulden positie bedraagt EUR 2.533 miljoen. Als gevolg van de eerder genoemde buitengewone last bedroeg het eigen vermogen op het einde van de verslagperiode EUR 493 miljoen. Bankconvenanten
Ook in het derde kwartaal bleven wij ruim binnen de voorwaarden van onze bankconvenanten. De verhouding EBITDA/netto rentelasten was 4,96 (grens is beneden 4,50) en totale netto schuld ten opzichte van EBITDA was 1,81 (dient de 2,5 niet te overstijgen). Wij verwachten ook voor de komende kwartalen binnen deze voorwaarden te kunnen blijven opereren. Overzicht per segment (op vergelijkbare basis )

Zuigelingenvoeding

Zie het origineel .
De omzet in de productgroep Klinische Voeding steeg met 12,3% tot EUR 128 miljoen in het derde kwartaal. De groei in deze productgroep kwam met name van de ziektespecifieke voedingen. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland werden de goede ontwikkelingen in de thuiszorgmarkt voortgezet. De bovengemiddelde groei kwam mede door de positieve ontwikkeling in producten met een hoge marge. De omzet in de eerste negen maanden groeide met 10,5% tot EUR 379 miljoen.

GNC

Zie het origineel .
De netto-omzet van GNC daalde met 7,8% tot EUR 333 miljoen in het derde kwartaal, hetgeen werd veroorzaakt door de negatieve publiciteit over ephedra producten, een belangrijk ingredient in een aantal afslank- en sportproducten.

De vergelijkbare winkelomzet nam in het derde kwartaal met 7% af. In het derde kwartaal werd een remodelings-programma voor 4200 winkels gestart, dat thans bijna is voltooid. De reacties van de klanten zijn positief. GNC heeft 5.682 winkels wereldwijd.

EBITA van GNC bevat een positief effect door de opbrengst van vitaminenclaims van EUR 27 miljoen. Zonder deze bijzondere post bedroeg de EBITA EUR 34 miljoen, een daling van 10,5% ten opzichte van vorig jaar.

GNC heeft een groot aantal maatregelen genomen om de resultaten te verbeteren. De prijzen van de producten zullen in te toekomst meer concurrend worden en daarnaast zal meer aandacht worden gegeven aan de omzet in GNC merkproducten.

Rexall Sundown

Zie het origineel .
De omzet van Rexall Sundown liep terug met 24,6% tot EUR 101 miljoen. De omzet van Rexall Sundown werd negatief beïnvloed door aanhoudende lagere resultaten in de Vitaminen en Kruidenmarkt en de negatieve publiciteit rond ephedra. Rexall Sundown bereidt thans de herintroductie voor van enkele sterke producten in de komende drie kwartalen: Osteo Bi-flex in December 2002, Carb Solutions (dieët) in 2003 en Met-Rx in 2003/2004.

De daling in EBITA in het derde kwartaal, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, werd versterkt door het lagere volume, de productmix en een éénmalige post van EUR 15 mijoen ten gevolge van juridische claims.

Unicity

Zie het origineel .
De samenvoeging van het voormalige Enrich en Rexall Showcase tot Unicity heeft nog steeds een negatief effect op de omzet, voornamelijk in de Verenigde Staten en Japan. Ook de negatieve publiciteit in Japan en de Verenigde Staten omtrent ephedra heeft aan deze daling bijgedragen. De start van Unicity op de Europese markt is daarentegen zeer succesvol. De omzet steeg dit kwartaal 75% ten opzichte van het vorige kwartaal. In Japan werd een nieuwe persoonlijke verzorgingslijn onder de naam "Be" geïntroduceerd met vanaf de aanvang positieve resultaten.

Veranderingen in samenstelling Raad van Bestuur
Als gevolg van de nieuwe strategie en de veranderingen in de organisatiestructuur, heeft Albert Eenink, als lid van de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor voedingssupplementen in Europa, besloten om vervroegd af te treden als lid van de Raad van Bestuur. De heer Eenink zou met pensioen gaan in mei 2004. Hij zal echter nog zorgdragen voor de succesvolle desinvestering van de activiteiten op het gebied van voedingssupplementen in Europa. Het te benoemen lid van de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor Babyvoeding zal binnenkort worden aangekondigd. Niraj Mehra zal worden voorgedragen als lid van de Raad van Bestuur door een buitengewone vergadering van aandeelhouders die zal plaatsvinden op 16 december 2002 om 16.00 uur.

Vooruitzichten
Wij verwachten dat het bedrijfsresultaat (EBITA) voor het gehele jaar 2002 zal liggen tussen EUR 420 en EUR 440 miljoen. Dit is exclusief buitengewone baten uit vitaminenclaims.


---

Een live audio webcast van de analistenpresentatie in London zal 8 november om 16.30 uur beschikbaar zijn op onze website. In aanvulling daarop is een interview met Jan Bennink, CEO van Numico, beschikbaar in zowel video/ audio als tekst op de website www.numico.com en www.cantos.com vanaf 8 november 2002, 8.00 uur.

Bijlage 1
Algemene informatie
Voor de samenstelling van de resultaten over de eerste negen maanden zijn dezelfde grondslagen gebruikt als voor het jaarverslag 2001
---
Geconsolideerde winst- en verliesrekening
(in EUR mln)

Zie het origineel .
Met vriendelijke groet,
Elvira Luykx

Royal Numico N.V.
Corporate Affairs
Tel. + 31 79 353 9765
Fax + 31 79 353 9057
Mob + 31 654 203194
elvira.luykx@numico.com