Universiteit Twente

www.utwente.nl/nieuws/pers

Promotie Tussen smetvrees en fascinatie; Nieuwe technologie in de publieke beleving

Genetisch gemanipuleerd voedsel, kernenergie, xenotransplantatie. Technologische innovaties maken vaak extreme reacties los. Wat de een met veel tromgeroffel onthaalt als bron van heil en voorspoed, wordt door de ander verguisd en verafschuwd als een aanslag op onze natuur en beschaving. Over en weer vliegen de verwijten dat de tegenpartij zich zou uitleveren aan emotie en eenzijdige rationaliteit. Ingenieur en filosofe Martijntje Smits promoveert op 8 november aan de Universiteit Twente op Monsterbezwering. De culturele domesticatie van nieuwe technologie (promotor: prof. dr. Hans Achterhuis).

Als zich een nieuwe technologie aandient, vervalt de publieke opinie regelmatig in uitersten, stelt Smits. Neem de commotie rond voeding met genetisch gemodificeerde organismen, het 'Frankensteinfood'. Terwijl voorstanders hierin de oplossing van het wereldvoedselprobleem zien, waarschuwen tegenstanders voor onvermoede gezondheidsrisico's voor mens en ecosystemen.

Monsterbezwering
Om die tegenstrijdige reacties te kunnen plaatsen, gaat Smits te rade bij Mary Douglas, een Britse cultureel antropologe die inzichten heeft ontwikkeld over reinheid en gevaar in traditionele samenlevingen. Op basis hiervan komt zij zelf met een 'monstertheorie': een monster is, net als een wonder, een dubbelzinnig fenomeen, iets dat afstoot èn aantrekt (door de verbinding van botsende culturele categorieën, zoals organisme en machine, mens en dier, man en vrouw, natuur en cultuur). Ook onze samenleving kent zulke monsters. Technologische innovatie blijkt een rijke bron van dubbelzinnige fenomenen die op gespannen voet staan met de bestaande (symbolische) orde.

Temmen
Smits is nagegaan hoe de publieke opinie in de afgelopen eeuw heeft aangekeken tegen plastics of kunststoffen. Aanvankelijk leek plastic iets bovennatuurlijks: een voor het eerst door de mens zelf vervaardigde grondstof, verkrijgbaar voor arm en rijk, kortom, het stralend symbool van een democratische welvaartsmaatschappij. Tot ditzelfde product, als wegwerpartikel in een consumptiemaatschappij, aan zijn eigen succes ten onder ging en uitgroeide tot steen des aanstoots voor ware beschaving.

Getoetst aan deze imagogeschiedenis van plastics, maakt de monstertheorie inzichtelijk waarom er zoveel smetvrees èn fascinatie voor moderne technologie bestaat. Tegelijk reikt deze theorie strategieën aan waarmee de samenleving technologische monsters kan temmen ('domesticeren'). In het filosofisch debat heeft het tot patstellingen geleid dat maar twee opties voor mogelijk worden gehouden: uitbanning of radicale omarming van technologie. Maar beide zijn op de lange duur geen optie, aldus de Twentse promovenda, die pleit voor een "pragmatische houding tegenover onze moderne monsters".

Over de promovenda:
Martijntje Smits is ingenieur en filosofe. Ze werkte na haar studie aan de Universiteit Twente als onderzoeker voor TNO op het gebied van technologiebeleid, daarna als techniekfilosoof en coördinator van een onderzoeksprogramma over kunststofafval voor de Universiteit Twente. Op dit moment is ze als universitair docent verbonden aan de opleiding Techniek en Maatschappij van de TU Eindhoven.

Noot voor de pers

promotie ir. Martijntje Smits, faculteit Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen, 8 november 2002, 15.00 u.

Het proefschrift Monsterbezwering. De culturele domesticatie van nieuwe technologie is voor de pers kosteloos aan te vragen bij: Uitgeverij Boom, Margreet Flink, 020-521 8145.

Contactpersoon Universiteit Twente, Bureau Communicatie: drs. B. Meijering, 053-489 4385, b.meijering@utwente.nl

drs. Berend Meijering
Redacteur Corporate Communicatie (ma t/m do)
Bureau Communicatie, Universiteit Twente
Postbus 217, 7500 AE Enschede

T: (053) 489 4385
F: (053) 489 2000
E: b.meijering@utwente.nl
I: www.utwente.nl