Arrondissementsparket Almelo

Almelo, 25 oktober 2002

Rechtbank Almelo opent deuren tijdens Open dag van de rechtspraak

De rechtbank Almelo zet op zaterdag 9 november haar deuren open in het kader van de landelijke open dag van de rechtspraak. De open dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur, waarbij de laatste toeschouwers om 15.00 uur worden binnengelaten. Om de bezoekers kennis te laten maken met de dagelijkse praktijk binnen het gerechtsgebouw, zullen verspreid over de dag zittingen worden nagespeeld. Verder is er een informatiemarkt en zijn er speciale activiteiten voor kinderen.

De Raad voor de Rechtspraak, initiatiefnemer voor deze open dag, voert als motto 'Stap naar de rechter'. Tijdens de open dag zal duidelijk worden gemaakt dat rechtspraak zich over tal van terreinen uitstrekt. In de media krijgen vooral strafzaken veel aandacht. Op de open dag zullen er zittingen van de meervoudige strafkamer van de rechtbank worden nagespeeld. Bijzonder is een historische strafzitting die tweemaal zal worden gehouden. Deze zitting staat in het teken van de zaak tegen de verdachte Gerrit Jan Pieperiet uit Delden, die in 1818 het laatste doodvonnis van de rechtbank in Almelo tegen zich hoorde uitspreken. Pieperiet stond terecht wegens doodslag, maar hield tot het einde toe vol onschuldig te zijn. Dit kon zijn executie echter niet voorkomen.

Naast strafzittingen wordt de rechter bijvoorbeeld ook ingeschakeld bij geschillen tussen burgers, bij echtscheidingen, bij arbeidsconflicten en bij de beoordeling van asielaanvragen. Op diverse terreinen van het recht (civiel recht, kort geding, kanton, bestuursrecht) worden zittingen nagespeeld.

In het gerechtsgebouw is een informatiemarkt ingericht, waarop diverse partners uit de justitieketen zich presenteren. Naast stands van de rechtbank en van het Openbaar Ministerie zijn er stands van onder andere de Raad voor de Kinderbescherming, Slachtofferhulp, politie en het notariaat.

Voor de jonge bezoekers zal er een videovertoning zijn van het bekende programma Klokhuis. Dit informatieve jeugdprogramma heeft drie afleveringen gemaakt waarin het werk van de rechter en van de officier van justitie wordt belicht. Verder zal het poppentheater De Trekwagen twee poppenkastvoorstellingen verzorgen, waarin uiteraard het vangen van de boef centraal staat.

Tijdens de rondleiding door het gebouw kunnen bezoekers een kijkje nemen in het cellenblok, of zichzelf laten fotograferen in toga of op de politiemotor. Het Politie Combo treedt de hele dag op.

Het programma is tevens te vinden op www.opendagvanderechtspraak.nl