Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 10-11-2002 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, 06-51401952

Aangehouden straatrover
ALMERE De politie hield een 30-jarige man in de buurt van de Salsastraat aan op verdenking van een straatroof op de Jivestraat. Na een melding zaterdagnacht van de straatroof, ging de politie ter plaatse. Twee jongens uit Soest en Baarn gaven aan dat twee voor hen onbekende verdachten geprobeerd hadden hun bromfiets te beroven. Daarbij werden beiden bedreigd. Vermoedelijk gingen de verdachten ervandoor, toen andere mensen kwamen aanlopen. De politie kon aan de hand van het signalement een van de verdachten in de kraag vatten. Deze 30-jarige verdachte is voor nader verhoor ingesloten. Van de tweede ontbreekt nog elk spoor.

Openlijke geweldpleging
ALMERE Bij de politie is zaterdagmiddag aangifte gedaan van openlijke geweldpleging. Een 35-jarige man uit Almere verklaart dat hij die middag in het centrum door een aantal voor hem onbekende personen geslagen is. Omstanders schoten de man die gezichtsletsel opliep, te hulp. Het vermoeden bestaat dat deze geweldpleging in verband staat met een eerder incident op de markt waarbij de 35-jarige een diefstal verijdelde. De politie heeft deze zaak in onderzoek.

Aangehouden autoinbreker
LELYSTAD Zaterdagnacht hielden oplettende burgers in het Karveel een autodief aan. Na een melding van deze aanhouding, ging de politie ter plaatse. Omstanders vertelden dat de man betrapt was bij een autoinbraak en dat zij de man, na een achtervolging, in de kraag gevat hadden. Zij overhandigden inbrekersgereedschap en een autoradio aan de agenten. De verdachte bekende nog andere inbraken in de buurt gepleegd te hebben. De 28-jarige Lelystedeling is voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau.

Aanhouding voor verzet
ALMERE Op het Busplein hield de politie een 28-jarige man uit Almere aan, omdat deze zich verzette toen de agenten hem een boete wilden geven. Surveillerende agenten betrapten de man op wildplassen. De agenten spraken de man hierop aan, maar hij wilde niet luisteren en gedroeg zich vervelend. Bij zijn aanhouding verzette de inwoner van Almere zich. De man is onder controle gebracht en geboeid naar het bureau gebracht. Hij is ter ontnuchtering ingesloten. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Aanhoudingen bij horeca
ALMERE Op de Grote Markt zijn zaterdagnacht een 31-jarige en een 34-jarige, beiden uit Almere, aangehouden, omdat zij beveiligers van een horecagelegenheid hadden bedreigd (hem was de toegang ontzegd). De politie vermoedt dat beiden al eerder op de avond lastig geweest waren, ook in andere gelegenheden. De politie sloot beiden voor nader verhoor in.

Aanhouding voor bedreiging
ALMERE De politie hield zaterdagavond in een woning in de wijk Tussen De Vaarten een 23-jarige man uit Almere aan en sloot deze voor nader verhoor in op het politiebureau. Bij de huiszoeking waar de politie een machtiging voor had, protesteerden andere bewoners. De man werd in de woning aangetroffen en aangehouden. Tegen de verdachte was aangifte gedaan, omdat deze bij een ruzie in de woning de voor hem bekende 19-jarige aangever uit Spijkenisse had bedreigd en de auto van de aangever had vernield. De politie heeft deze zaak in onderzoek. De reden van de ruzie is nog onduidelijk.

Aanhoudingen voor drugshandel
NOORDOOSTPOLDER Surveillerende agenten hielden met de hulp van portiers zaterdagnacht drie mannen uit Emmeloord (18,19 en 22 jaar) in een horecagelegenheid aan op verdenking van handel in drugs. Het drietal werd op het politiebureau voor nader verhoor ingesloten. De recherche onderzoekt deze zaak nu verder.

Aanhouding voor meerdere strafbare feiten
LELYSTAD De politie hield zaterdagnacht een 20-jarige man uit Lelystad aan voor zijn gedrag bij een horecagelegenheid. Personeel van deze gelegenheid had de man aangehouden, omdat deze een fiets naar omstanders gegooid had. De verdachte is overgedragen aan de politie. Toen deze hem op het bureau wilde insluiten, gedroeg de 20-jarige zich vervelend. De man is ter ontnuchtering ingesloten. Verschillende processen-verbaal worden opgemaakt.

Heengezonden
LELYSTAD Twee mannen (36 jaar uit Almere en 43 jaar uit Duitsland) zijn zaterdagavond heengezonden, omdat zij niet meer verdacht waren. De politie had beide mannen in hun voertuig bij de Horst aangehouden, omdat kort daarvoor getuigen hadden verklaard beiden met bivakmutsen gezien te hebben. De politie was bij de getuigen op de Voorstraat, omdat daar ingebroken was.

Resultaat kijkdag gevonden voorwerpen Lowlands
DRONTEN Zaterdag hield de politie een kijkdag voor gevonden voorwerpen op het afgelopen Lowlandsfestival in Biddinghuizen. Tijdens het evenement liet de politie de bezoekers die hun goed kwijt waren, een formulier verloren voorwerp invullen. Op het formulier werd het soort verloren goed, de naam van de verliezer en ook een 06-nummer vermeld. Als dan bijvoorbeeld een portemonnee als gevonden voorwerp werd aangeboden bij de Lost en Found Post, kon de politie de eigenaar tijdens het festival al bereiken. Zo zijn er dus al 65 gevonden voorwerpen, voornamelijk portemonnees bij de rechtmatige eigenaren terechtgekomen. Na afloop van het festival zijn de overgebleven voorwerpen naar het bureau gebracht. Daar heeft de politie, indien mogelijk, de eigenaren achterhaald. Op deze manier zijn 21 stuks terug bij de rechtmatige eigenaar gekomen. Voor de overgebleven (of niet opgehaalde) spullen is zaterdag een kijkdag gehouden. In totaal kwamen 13 mensen langs; twee gingen met hun eigendom terug naar huis. Wat overgebleven is, zal worden vernietigd. Het gaat om onder andere sleutels, brillen, sieraden, fototoestellen, 27 mobiele telefoons, slaapzakken, tenten en ander kampeermateriaal.

Aanrijding
DRONTEN Zaterdagnacht raakten drie verkeersdeelnemers op De Zuid gewond. Volgens getuigen reed een bromfiets zonder licht op de verkeerde weghelft. Deze botste frontaal op een auto. De 20-jarige bromfietser uit Dronten en zijn minderjarige passagiere eveneens uit Dronten droegen vermoedelijk beiden geen helm en zijn met gezichtsletsel naar het Zuiderzeeziekenhuis gebracht; de passagiere is met beenletsel opgenomen. De 18-jarige inzittende van de 20-jarige automobilist uit Dronten mocht na behandeling in hetzelfde ziekenhuis naar huis. Een bergingsbedrijf sleepte de auto en de brommer weg. De ongevallendienst van de politie deed ter plaatse een sporenonderzoek.

Aanhoudingen voor onder invloed
EMMELOORD Zaterdagnacht hield de politie op de Urkerweg een 20-jarige automobilist uit Emmeloord aan voor het rijden onder invloed van drugs. De auto viel surveillerende agenten op, omdat deze een kapotte koplamp had. Toen de agenten de bestuurder aanspraken, kwam hen vanuit de auto een wietlucht tegemoet De 20-jarige is aangehouden en bekende tegenover de agenten wiet en alcohol genuttigd te hebben. Bij de man wordt een bloedproef afgenomen. Met een rijverbod van 12 uur is hij heengezonden. De bestuurder moest zijn auto wegens de slechte technische staat bij de politie achterlaten.
LELYSTAD Een 35-jarige automobilist uit Lelystad krijgt proces-verbaal, omdat deze zaterdagnacht onder invloed van alcohol slingerend aan het verkeer op de Zuigerplasdreef deelnam. Een promillage van 1,80 werd bij deze verdachte vastgesteld. Hij kreeg een rijverbod van 9 uur en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Bromfietsers in overtreding
ALMERE De politie sprak zaterdagmiddag twee 18-jarigen uit Almere met een bromfiets aan, omdat deze hadden gecrost in het Polderpark. De agenten zagen dat het gras beschadigd was. De gegevens van beiden zijn genoteerd, zodat de gemeente de schade kan verhalen. URK Een 19-jarige bromfietser uit Urk is op de Lacon in de kraag gevat voor onder andere gevaarlijk rijgedrag. Een surveillerende agent zag zaterdagmiddag twee bromfietsers zonder helm op de Pyramideweg rijden. Bij het zien van de politie stopte een, maar de ander ging er vandoor, reed over stoepen en dicht langs kinderen. Op de Lacon hield de agent hem staande. Later meldde de andere Urker bromfietser zich ook bij de agent. Beiden kregen boetes. Zij waren het niet eens met het politieoptreden. De klachtenprocedure is hen uitgelegd. ALMERE Op Den Uylpad hield de politie zaterdagmiddag een 20-jarige bromfietser uit Almere staande, omdat deze hard uit het Beatrixpark reed. De agenten namen de man en zijn bromfiets mee naar het politiebureau. Daar bleek de man voor meer dan 5 feiten in overtreding. Zo had zijn bromfiets teveel vermogen, reed hij zonder helm, zonder verzekeringsbewijs en zonder certificaat. Verder had de20-jarige geen lichten en kenteken. Zijn bromfiets is in beslag genomen en de Almeerder krijgt allerlei bekeuringen.

Meer dan 50 kilometer te hard
DRONTEN Zaterdagochtend is het rijbewijs van een 44-jarige automobilist uit Dronten in beslag genomen, omdat deze meer dan 50 kilometer op de Dronterweg waar 80 toegestaan is, reed. De man viel de agenten op wegens zijn gevaarlijke inhaalmanoeuvres en kleven. Op de Larserdreef in Lelystad is de 44-jarige staande gehouden en bekeurd.

Autoinbraken
SWIFTERBANT Bij de politie is zaterdag aangifte gedaan van auto-inbraken op de Boterbloemweide, Vogelwikke en Duifkruid (twee maal). Onder andere geluidsapparatuur wordt vermist.