---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Druk oefenprogramma TFF (KL-voorlichting TFF)

Druk oefenprogramma Task Force Fox

10-11-2002

In de laatste maand dat de Task Force Fox in Macedonië onder Nederlandse leiding staat, heeft de internationale troepenmacht een druk oefenprogramma. In totaal vinden er in november maar liefst twaalf zogenoemde level-3 en level-4 oefeningen plaats. Daarbovenop worden ook nog eens twee staftrainingen gehouden. Met dit drukke oefenscenario blijft Task Force Fox tot het eind aan toe haar operationele gereedheid trainen.

Bij een level-3 oefening wordt getraind op het medisch evacueren van waarnemers van de Europese Unie (EU) of Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking Europa (OVSE) die betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval. Afhankelijk van het scenario is het ook mogelijk dat ze van de weg zijn geraakt en in een mijnenveld zijn beland. Aan de militairen van TFF is het vervolgens de taak de waarnemers af te voeren naar het hospitaal. Speciaal voor dit soort incidenten beschikt TFF over een zogenoemde Quick Reaction Force (QRF). Hierin zijn onder meer militairen van de Explosieven Opruimingsdienst, geneeskundig personeel en militaire politie opgenomen. De QRF is een internationaal gezelschap: zo bestaat het geneeskundig personeel in deze eenheid uit Griekse en Nederlandse militairen en werken bij de EOD Italianen en Nederlanders samen.

De level-4 oefeningen hebben een heel andere invulling. Hierbij worden in het scenario waarnemers van de EU of OVSE die in Macedonië verblijven om toe te zien op de naleving van het akkoord van Ohrid, bedreigd of gegijzeld door een woedende menigte. Het is aan één van de drie (Duitse, Franse en Italiaanse) extractiecompagnieën van TFF om de waarnemers in veiligheid te brengen. Veelal worden de militairen van deze compagnie - al dan niet met voertuigen - ingevlogen met een Amerikaanse Chinook transporthelikopter.

Als laatste vinden er bij TFF nog twee zogenoemde staftrainingen plaats. Deze zijn bedoeld om de communicatie tussen de diverse stafelementen van TFF zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Het voordeel van oefeningen als deze is dat de meest uiteenlopende situaties kunnen worden getraind. De staftraining vindt namelijk gewoon van achter het bureau plaats aan de hand van onder meer landkaarten en radioberichten.

Dat TFF deze maand zoveel oefent, heeft onder meer te maken met de instroom van nieuw personeel. De Franse en Italiaanse compagnie zijn eind oktober volledig geroteerd, de Duitse compagnie wordt half november vervangen. Hierdoor zijn ook in het internationale hoofdkwartier op Camp Fox nieuwe mensen op diverse functies gaan werken. Het huidige mandaat van de internationale troepenmacht in Macedonië loopt op 15 december af. Kort daarna keren alle Nederlandse militairen terug naar huis. (Foto's: KL-voorlichting Task Force Fox.)

Foto: Druk oefenprogramma TFF (KL-voorlichting TFF)