Nieuwsbericht

zondag 10 november 2002, 16.15 uur

NOORD-KENNEMERLAND

NOORDKOP

Flinke vangst bij grote actie
Den Helder, zondag 10 november 2002.
Omdat zich in de afgelopen jaren in de Koningstraat en omgeving diverse geweldsincidenten hebben voorgedaan heeft de politie, samen met de gemeente en justitie, bekeken welke maatregelen er kunnen worden genomen om de veiligheid in het uitgaansgebied te verbeteren. Vanaf 1997 is er al beleid in gang gezet die tot verbeteringen zouden moeten leiden. Overleg met de horeca, enkele aanpassingen in de straat en cameratoezicht was hier onder meer een gevolg van. Op 1 september vond er in de Koningstraat een schietincident plaats waarbij 10 mensen verwondingen opliepen. Dit was reden om te komen met tijdelijke extra maatregelen.
Vanaf 21 september 2002 is het wettelijk mogelijk geworden om in een door de gemeenteraad aangewezen gebied en met toestemming van justitie, over te gaan tot preventief fouilleren. Voor de Helderse situatie hebben de gemeente en het OM besluiten genomen waardoor het de politie mogelijk werd gemaakt met onmiddellijke ingang hieraan uitvoering te geven.
Vooraf werd besloten dat het preventief fouilleren zowel adhoc als projectmatig tot 1 januari 2003 wordt ingezet. Tijdens regulier toezicht zijn in de afgelopen weekenden, selectief, steeds 10 tot 50 personen aan de kleding onderzocht. Dit leverde een paar wapens op, waaronder een mes en een busje traangas.
Dit weekend, zondag 10 november 2002 tussen 00.45 en 05.00 uur, is gekozen voor een intensieve controle, door middel van een a-selecte aanpak waarbij het uitgaansgebied is afgegrendeld. Hierbij werden enkele tientallen agenten en een sectie Mobiele Eenheid ingezet, voor een deel afkomstig uit de regio. Mensen die zich in het door de gemeente aangewezen gebied bevonden werden door koppels agenten benaderd en gefouilleerd. Dit vond tevens plaats bij de in- en uitgang van de met hekken afgesloten Koningstraat.
Resultaat was dat er 16 aanhoudingen zijn verricht op grond van: Verzet of niet meewerken 3x, vernieling/baldadigheid 1x, drankrijder 1x, Opiumwet 2x belediging 1x en verboden wapenbezit 8 x. De aangetroffen wapens bestonden uit:1 busje pepperspray, 2 busjes traangas, 1 boksbeugel, 2 ploertendoders, 1 namaak pistool, 1 vleesmes, 2 uitklapbare messen, 1 boksbeugel en 1 wapenstok. De verdachten zijn allen heengezonden en krijgen, afhankelijk van het strafbare feit, een boete of een dagvaarding thuisgestuurd. De politie is tevreden over de actie en hoopt dat met preventief fouilleren, in samenhang met verdere bestuurlijke maatregelen, de veiligheid in het uitgaansgebied de komende maanden kan worden verhoogd.