Ministerie van Buitenlandse Zaken

Staatssecretaris voor Europese Zaken, Atzo Nicolaï, heeft kritiek op de voorstellen van Valery Giscard dEstaing voor de toekomstige inrichting van de EU. Met name is hij kritisch over het voorstel het roulerend voorzitterschap te vervangen door een President van Europa, die zou moeten worden gekozen door een congres van nationale en euro-parlementariërs. Aan welk parlement legt deze President verantwoording af, vroeg hij zich dit weekend af in een toespraak in Athene voor een gezelschap van wetenschappers van het instituut Clingendael en de Griekse tegenhanger daarvan, ELIAMEP. Ook dat Volkscongres verwerpt Nicolaï als een Witte Olifant.

Nicolaï vindt het ontwerp van Giscard d-Estaing te weinig democratisch. Hij pleit daarom voor een sterkere rol van het Europees parlement, maar ook van de nationale parlementen. Het Europees parlement zou volledige wetgevende macht moeten krijgen; de nationale parlementen zouden systematisch moeten kunnen oordelen of initiatieven van de Europese Commissie een Europese aanpak rechtvaardigen.

Nicolaï ziet ook een gevaar in de intergouvernmentele tendens die tussen de regels door van het ontwerp van Giscard te lezen is. Deze leidt volgens hem tot een grotere invloed van de grote landen in de EU. Om daadkracht in een grotere EU te waarborgen, is juist een sterkere Europese Commissie en een sterk Europees parlement nodig.

Nadere informatie: Floris van Hövell, woordvoerder staatssecretaris voor Europese Zaken, gsm 065 128 9656.

===