European Commission

IP/02/1529

Brussel, 21 oktober 2002

Start van het zesde EU-Kaderprogramma voor onderzoek. Grote conferentie georganiseerd door de Commissie

Van 11 tot en met 13 november zal in Brussel een grote conferentie worden gehouden, waarop Philippe Busquin, Europees commissaris voor onderzoek, het startschot zal geven voor het 17,5 miljard euro kostende zesde EU-kaderprogramma voor onderzoek (KP6 2003-2006). Meer dan 6000 deelnemers, waaronder Nobelprijswinnaars, vertegenwoordigers van de onderzoekwereld, universiteiten, het bedrijfsleven en de overheid, zullen hier bijeenkomen om te bespreken hoe zij dit kaderprogramma optimaal kunnen benutten, en het tot een groei en concurrentiekracht bevorderende, stuwende kracht kunnen maken. KP6 vormt een essentieel onderdeel van het beleid van de EU, dat streeft naar totstandkoming van een echte Europese Onderzoekruimte, een Interne Markt voor wetenschap en onderzoek. KP6 moet helpen de doelstelling van de Europese Raad van Barcelona in maart 2002 te verwezenlijken: verhoging van de gemiddelde onderzoekuitgaven tot 3% van het Europese BNP. Voor deze drie dagen durende conferentie, die 25 plenaire zittingen en meer dan 100 workshops omvat, is ook de pers uitgenodigd. Tijdens de conferentie, die door de Belgische eerste minister, Guy Verhofstadt geopend zal worden, zullen 65 Europese en nationale onderzoekorganisaties hun activiteiten presenteren. Er zullen stands van 150 door de EU gesteunde onderzoekprojecten zijn, een deelnemersforum en een uitgebreid mediaprogramma.

"Centrale doelstelling van de vorige kaderprogramma's was de financiering van onderzoekprojecten", zo zei onderzoekcommissaris Philippe Busquin, "met KP6 zal dit anders zijn. Dit programma zal niet alleen een financieringsplan zijn, maar ook een essentieel instrument voor het scheppen van een Europese Onderzoekruimte (EOR) en het bevorderen van topkwaliteit op wetenschapsgebied in Europa. KP6 moet bijdragen tot concentratie en integratie van het onderzoek in Europa, en tot structurering en onderbouwing van de EOR. De belangrijkste vernieuwing van het KP6 wordt gevormd door een aantal nieuwe financieringsinstrumenten, die werkelijke "toegevoegde waarde" op Europees niveau moeten creëren en een kritische massa realiseren, met als doel de totstandkoming van duurzame resultaten en onderzoekstructuren. Op de KP6-conferentie zullen alle spelers op onderzoekgebied bijeenkomen om hun kansen te bespreken en de weg te effenen voor een geslaagde start van het programma."

Een nieuwe aanpak voor een nieuw kaderprogramma voor onderzoek

FP6 zal het onderzoek efficiënter maken en zijn activiteiten op enkele terreinen van wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling concentreren. Het budget van 17,5 miljard euro (het budget van KP5 (1998-2002) bedroeg 14,9 miljard) vormt een belangrijke financiële stimulans. Toch is dit bedrag, zeker wanneer we naar het totale bedrag aan overheids- en particuliere investeringen op onderzoekgebied in de EU kijken, nog niet voldoende.

Daarom zal de aandacht worden geconcentreerd op de meest veelbelovende onderzoekgebieden met echte toegevoegde waarde op Europees niveau, zoals biowetenschappen, genomica en biotechnologie, technologie voor de informatiemaatschappij, nanotechnologie en nieuwe materialen, lucht- en ruimtevaart, voedselveiligheid, duurzame ontwikkeling, schone energie en vervoer, en burgers en governance in de kennismaatschappij.

Andere onderzoekgebieden die op het programma staan zijn: menselijk potentieel en mobiliteit; octrooiering en intellectuele eigendomsrechten, de rol van de Europese regio's; KMO's, en het waarschijnlijke effect van de uitbreiding.

Voor meer informatie over de conferentie, zie:

http://europa.eu.int/comm/research/conferences/2002/info_en.html