Gemeente Wageningen

College presenteert Meerjarenplan

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 oktober jl. de Begroting 2003 en het Meerjarenplan 2003-2006 vastgesteld. In het plan komen de ambities terug die in het collegeakkoord staan. Het college legt het plan voor aan de gemeenteraad die, in een extra vergadering op 11 en 12 november 2002, de uiteindelijke beslissing neemt over de plannen en de financiële middelen.

Het college stelt de gemeenteraad voor om onder meer financiën beschikbaar te stellen voor het integraal huisvestingsplan (I.H.P.), onderwijsgebouwen tot en met 2006 (een kleine 5,2 miljoen), bereikbaarheid waaronder hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) ( 625.000,-), verbetering van de fietspaden ( 600.000,-), en structurering van het wijkgericht werken. Ook voor het versterken van Wageningen als Kennisstad en niet kennisintensieve werkgelegenheid worden volop aandacht en middelen voorgesteld.

Voor de structurering van wijkgericht werken wordt voorgesteld om 130.000,- per jaar per wijk te investeren. In 2004 vindt een evaluatie plaats, waarna wordt besloten over invoering in de overige wijken. Wageningen wordt voor wijkgericht werken in drie wijken verdeeld. Naast de voorstellen, die zijn geënt op het collegeprogramma, stelt het college ook voor om geld uit te trekken voor een aantal andere ontwikkelingen: het baggeren van de haven in 2005 en 2006 ( 2.500.000,-), handhaving van het oud archief in Wageningen (ongeveer 72.000,- per jaar) en extra structurele middelen voor de raadsgriffier met administratieve ondersteuning ( 44.000,- per jaar).

Het is voor het eerst dat een collegeakkoord op deze wijze in een meerjarenplan is vertaald. Er is een vertaling gemaakt van ambities in concrete acties met de daarvoor benodigde middelen. Vervolgens zijn keuzes gemaakt bij het stellen van prioriteiten. Het meerjarenplan geeft aan wat het college in de periode 2003-2006 daadwerkelijk wil realiseren. Deze concrete ambities zijn opgesplitst in hoofdthema's en subthema's. De hoofdthema's zijn: Wageningen internationale kennisstad, Wageningen Ecopolis, en Wageningen complete en verantwoordelijke stad.

Wageningen wil een stad zijn waar de inwoners, studenten en bezoekers zich thuis voelen en tevens een optimale vestigingsplaats zijn voor universiteit, bedrijven en instellingen. Dat is voor een stad van ruim 33.000 inwoners geen geringe opgave. Deze ambitie vereist grote fysieke en financiële investeringen. Dit betekent keuzes maken en prioriteiten stellen. In het plan staan deze prioriteiten centraal. Per subthema geeft het collega aan wat het wil bereiken, en wat ervoor gedaan moet worden.

Het college wil concrete resultaten behalen. Daarvoor moeten kansen en mogelijkheden optimaal worden benut. Het college is van mening dat het meerjarenplan en de begroting de kaderstellende en controlerende functie van de gemeenteraad kunnen ondersteunen. Op deze manier wordt een invulling gegeven aan het proces van dualisering.

Financieel uitgangspunt voor het college was om in ieder geval per jaar tot een sluitende begroting te komen. Hiertoe heeft allereerst een beleidsinhoudelijke afweging plaatsgevonden, waarbij het collegeprogramma 'Tegenspraak brengt ons verder' als leidraad heeft gediend. Daarna de toetsing van de financiële gevolgen van deze afwegingen aan de meerjarige (structurele en incidentele) budgetruimte. Tenslotte zijn er nog onderwerpen doorgeschoven naar volgende planjaren. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de uitkomst van vier jaar een sluitende begroting. Deze uitkomst heeft er ook toe geleid, dat de maximale verhoging van de onroerend zaakbelasting (OZB) met 10% (inclusief 3,5% inflatie) per jaar voor de planjaren 2005 en 2006 naar beneden toe kon worden bijgesteld tot respectievelijk 6,5 en 8,0% (incl. 3,5% inflatie).