CORDAID


PERSBERICHT

Den Haag, 8 november 2002

Legende komt tot leven met Sint Maarten Aktie
Honderden kinderen halen geld op voor straatkinderen in Haïti

Op 11 november gaan honderden kinderen uit het hele land de straat op om aan de Sint Maarten Aktie mee te doen. Met de actie worden de kinderen op de basisscholen opgeroepen met een lampion de huizen langs te gaan om geld op te halen voor de opvang van straatkinderen in Haïti. Met de actie brengen honderden kinderen de legende van Sint Maarten in praktijk: kinderen delen hun zorg met kinderen. De Sint Maarten Aktie is een initiatief van Vastenaktie.

In Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, leven tienduizenden kinderen noodgedwongen op straat. Ze leven en werken onder levensgevaarlijke omstandigheden. Het beetje geld dat ze op straat verdienen is nauwelijks genoeg om van te eten. Vastenaktie grijpt het feest van Sint Maarten aan om het probleem in de schijnwerpers te zetten en er daadwerkelijk wat aan te doen.
Ter voorbereiding op het feest van Sint Maarten brengen de basisscholieren op 8 november een brief rond bij hun in de buurt. De brief vertelt het verhaal van Lazare, een jongen die op straat leeft in Port-au-Prince. De kinderen roepen hiermee de mensen op zich net als Sint Maarten het lot aan te trekken van de armen wereldwijd. Op de herdenkingsdag van de Sint van de armen, 11 november, gaan de kinderen langs de deuren om het geld op te halen. Het straatkinderenproject in Haïti is een van de 350 kleinschalige sociaal-economische ontwikkelingsprojecten die Vastenaktie per jaar steunt in de Derde Wereld.

Noot voor de redactie,