QUALCOMM

QUALCOMM kondigt resultaten aan voor het vierde kwartaal en fiscaal jaar 2002


- GAAP-inkomsten vierde kwartaal US$874 miljoen, inkomsten per aandeel US$0,23 - fiscaal jaar 2002 US$3,0 miljard, inkomsten per aandeel US$0,44

Q4 pro forma inkomsten US$840 miljoen, inkomsten per aandeel US$0,31
-fiscaal jaar 2002 US$2,9 miljard, inkomsten per aandeel US$0,98
QUALCOMMs conferentiegesprek over inkomsten in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002 wordt live uitgezonden op 7 november 2002, en begint om 14:30 Pacific Standard Time op de website van het bedrijf op: www.qualcomm.com. In dit conferentiegesprek kan toekomstgerichte financiële informatie voorkomen. De opname is erna nog vijf werkdagen verkrijgbaar. Om de opname te beluisteren kan men in de VS +1-(800) 633-8284 bellen; internationale bellers kunnen het nummer +1-(402) 977-9140 gebruiken. Zowel Amerikaanse als internationale bellers dienen reserveringsnummer 20898587 te gebruiken.

San Diego, California - QUALCOMM Incorporated (Nasdaq: QCOM) kondigde vandaag de resultaten aan voor het vierde kwartaal en fiscaal jaar 2002 dat op 29 september 2002 eindigde. Volgens GAAP gerapporteerde inkomsten bedroegen US$874 miljoen (een toename van 34 procent) in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$651 miljoen in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar. Volgens GAAP gerapporteerde inkomsten bedroegen US$190 miljoen of US$0,23 per aandeel in het vierde kwartaal, vergeleken met een verlies van US$75 miljoen of US$0,10 per aandeel in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar. Volgens GAAP gerapporteerde inkomsten bedroegen US$3,0 miljard (toename van 13 procent) in fiscaal 2002 vergeleken met US$2,7 miljard in fiscaal jaar 2001, volgens GAAP gerapporteerde inkomsten bedroegen US$360 miljoen of US$0,44 per aandeel in fiscaal jaar 2002 vergeleken met een verlies van US$578 miljoen of US$0,76 per aandeel in fiscaal jaar 2001.

Pro forma inkomsten bedroegen US$840 miljoen (toename van 29 procent) in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$651 in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar. Pro forma inkomsten bedroegen US$250 miljoen of US$0,31 per aandeel (toename van 63 procent) in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$155 miljoen of US$0,19 per aandeel in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar. Pro forma inkomsten bedroegen US$2,9 miljard (toename van 9 procent) in fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$2,7 miljard in fiscaal jaar 2001. Pro forma inkomsten bedroegen US$794 miljoen of US$0,98 per aandeel (toename van 11 procent) in fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$710 miljoen of US$0,88 per aandeel in fiscaal jaar 2001. De toename in inkomsten in het vierde kwartaal en fiscaal jaar 2002 vergeleken met hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar en fiscaal jaar 2001 werd met name veroorzaakt door een groei in de vraag naar CDMA-producten in alle belangrijkste regio's van CDMA-gebruik. (Zie www.qualcomm.com op de pagina Investor Relations onder 'Earnings Releases' voor tabellen en financiële overzichten, waaronder pro forma aanpassingen).

(1) Bij pro forma inkomsten wordt het volgende niet meegerekend: de waarde van verhandelbare obligaties en derivaten, amortisatie van goodwill en andere niet-tastbare activa gerelateerd aan acquisitie, geconsolideerde verliezen van de Vesper Companies in Brazilië en andere winsten en verliezen uit strategische investeringen. In pro forma resultaten zijn de kernactiviteiten van het bedrijf opgenomen, QUALCOMM CDMA Technologies (QCT), QUALCOMM Technology Licensing (QTL) en QUALCOMM Wireless & Internet (QWI). Gerapporteerde inkomsten worden volgens de Generally Accepted Accounting Principles (GAAP) gepresenteerd, en bevatten het onderdeel QUALCOMM Strategic Initiatives (QSI) en andere items die niet in pro forma zijn opgenomen.

'Door QUALCOMMs zeer gerichte strategie hebben wij onze positie dit jaar kunnen versterken, ondanks de huidige situatie in de wereldeconomie en de telecomsector', aldus Dr. Irwin Mark Jacobs, voorzitter en directeur van QUALCOMM. 'Enkele redenen voor ons succes zijn de economische voordelen en de verbeterde concurrentiepositie dankzij CDMA2000 1X en 1xEV-DO. Momenteel wordt deze technologie door 20 operators van mobiele communicatie in 11 landen gebruikt, en er zullen er nog vele volgen. Onze voorsprong werd verder verhoogd doordat wij op schema een brede familie van sterk geïntegreerde multifunctionele CDMA-chipsets hebben uitgebracht, en we een recordaantal MSM-orders hebben verzonden in dit fiscaal jaar. Met deze nieuwe generatie chipsets worden geavanceerde functies toegevoegd aan nieuwe apparaten, zoals digitale camera's, GPS-apparatuur en streaming video. Wij hebben onze familie radioOne(TM) directe conversie-chips geïntroduceerd, waarmee meerdere technologieën in dezelfde chip worden ondersteund, wat een aanzienlijke reductie in materiaalkosten oplevert voor onze cliënten.'

'Wij blijven onze strategie voor wereldwijde invoering van onze technologie voortzetten, en deze strategie is onder meer beloond met het lanceren van het eerste CDMA-netwerk in China; de eerste twee commerciële installaties van CDMA2000 1xEV-DO-netwerken in Zuid-Korea en, meest recent, in de Verenigde Staten met Monet Mobile; en de succesvolle introductie van ons BREW applicatie-ontwikkelingsplatform in Zuid-Korea, Japan en de VS. Wij geloven dat QUALCOMM, met een sterk product en een solide balans, in een uitstekende positie is om de toename van inkomsten en winst in de toekomst voort te zetten,' aldus Dr. Jacobs.

Pro forma bruto marge voor het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002 was 69 procent, vergeleken met 64 procent in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar, en 67 procent in het derde kwartaal van fiscaal jaar 2002. De groei in pro forma brutomarge vergeleken met hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar is te danken aan de verbeterde brutomarges in segment QUALCOMM CDMA Technologies (QCT), en deze komt met name voort uit een wijziging in productsamenstelling met onze Mobile Station Modem (MSM(TM))-familie van telefoonchips, en een toename in royalty-inkomsten in bedrijfssegment QUALCOMM Technology Licensing (QTL).

Pro forma R&D-kosten bedroegen US$107 miljoen (afname van 6 procent) in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$114 miljoen in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar. De afname in R&D-uitgaven was met name te danken aan de afronding van een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst en een afname van ontwikkelingsactiviteiten in de Globalstar-tak, gedeeltelijk gecompenseerd door verhoogde ondersteuningsactiviteiten voor het segment QUALCOMM Wireless Business Solutions (QWBS).

Pro forma verkoop-, algemene en administratieve kosten bedroegen US$102 miljoen (toename van 12 procent) in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$92 miljoen in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar. Deze toename was hoofdzakelijk te wijten aan de uitbreiding van onze international QCT-klantenbasis en internationale groeiactiviteiten, met name in China, en tevens verhoogde kosten voor marketing en ondersteuning van het BREW(TM)-platform (Binary Runtime Environment for Wireless(TM)) voor applicatie-ontwikkeling.

Pro forma investeringsinkomsten bedroegen US$16 miljoen (afname van 40 procent) in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$26 miljoen in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar. Pro forma investeringsinkomsten bestaan hoofdzakelijk uit rente-inkomsten op bedrijfscontanten en verhandelbare obligaties en niet-tijdelijke verliezen uit obligaties. De afname in investeringsinkomsten vergeleken met hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar was het resultaat van lagere rentepercentages en een groei in niet-tijdelijke verliezen uit obligaties.

Het pro forma belastingpercentage voor fiscaal jaar 2002 bedroeg 35 procent, vergeleken met 34 procent in fiscaal jaar 2001.

Strategische initiatieven van QUALCOMM (niet opgenomen in pro forma resultaten)

Het segment QUALCOMM Strategic Initiatives (QSI) omvat onze strategische investeringen en gerelateerde inkomsten en uitgaven uit niet-kernactiviteiten waaronder de Vesper Companies. QSI-inkomsten bedroegen US$34 miljoen in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, en kwamen hoofdzakelijk voort uit consolidatie van de Vesper Companies. QSI-verliezen vóór berekening van belasting bedroegen US$98 miljoen in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002. Ons aandeel in de verliezen van Vesper-activiteiten in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002 bedroegen US$42 miljoen, een toename van US$7 miljoen vergeleken met het derde kwartaal van 2002.

Deze toename was te wijten aan een ongunstige wisselkoers en de overeenkomst over beperkingen aan Vespers mobiele licenties met Braziliaanse bestuurders.
Ons aandeel in aandelenverlies door uitbreiding van Inquam-activiteiten in Europe bedroeg US$17 miljoen in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met US$13 miljoen in het derde kwartaal van fiscaal jaar 2002. Niet-tijdelijke verliezen uit investeringen bedroegen US$38 miljoen in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, en was een uitdrukking van de verandering in marktwaarde van bepaalde investeringen. Van het totaal van US$38 miljoen was US$13 miljoen gerelateerd aan Leap Wireless, wardoor een nominale resterende investering van US$1 miljoen overblijft in Leap Wireless. De balans van geïnvesteerde contanten en nog niet geïnvesteerde toezeggingen voor het QSI-segment wordt elk kwartaal bijgewerkt (zie www.qualcomm.com op de pagina Investor Relations onder 'Segment Reporting').

Vooruitzichten voor het bedrijf

De volgende uitspraken zijn toekomstgericht en werkelijke resultaten kunnen aanzienlijk afwijken. Zie de beschrijving van bepaalde risicofactoren in dit persbericht en de kwartaalrapporten van QUALCOMM verkrijgbaar bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor een completere beschrijving van de risico's. Wij zullen onze huidige zakelijke vooruitzichten samen met het kwartaalrapport over inkomsten en het conferentiegesprek bekendmaken.

Vooruitzichten worden op pro forma-basis gegeven, en zijn exclusief het QSI-segment.

Eerste kwartaal van fiscaal jaar 2003


-- Op basis van de huidige vooruitzichten verwachten wij een groei in pro forma inkomsten in het eerste kwartaal van ongeveer 15-22 procent vergeleken met het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002. Wij verwachten dat de pro forma inkomsten per aandeel in het eerste kwartaal ongeveer US$0,35-US$0,38 zullen bedragen. Bij deze schatting wordt uitgegaan van orders voor ongeveer 25-27 miljoen MSM telefoonchips in het kwartaal, inclusief ongeveer 21-22 miljoen CDMA2000 1X MSM telefoonchips. Wij verwachten dat in kalenderjaar 2002 ongeveer 85 miljoen CDMA-telefoons zullen worden verkocht.

Fiscaal jaar 2003


-- Op basis van de huidige vooruitzichten verwachten wij een groei in pro forma inkomsten in fiscaal jaar 2003 van ongeveer 19-23 procent, en wij verwachten pro forma inkomsten per aandeel van ongeveer US$1,15-US$1,20. Bij deze schatting wordt uitgegaan van de verkoop van 100-105 miljoen CDMA-telefoons in kalenderjaar 2003 met een reductie van ongeveer 10 procent in de gemiddelde verkoopprijs van CDMA-telefoons, waarvoor royalty's worden berekend.

Cash flow

QUALCOMMs contanten, equivalenten voor contanten en verhandelbare obligaties, exclusief het QSI-segment, bedroegen aan het einde van het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002 ongeveer US$3,0 miljard. De volgende tabel bevat selecties uit de cash flow-informatie voor het vierde kwartaal en fiscaal jaar 2002, inclusief equivalenten van contanten en verhandelbare obligaties, maar exclusief het QSI-segment (in miljoenen):

Belangrijkste punten per bedrijfssegment

QUALCOMM Technology Licensing (QTL)


-- Ondertekende in totaal tien CDMA-licentieovereenkomsten in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, waarvan zeven nieuwe licenties en drie uitbreidingen van bestaande licentieovereenkomsten.


-- Wijzigde de bestaande royalty-overeenkomst met Siemens, waarbij infrastructuur werd opgenomen voor alle CDMA-standaards en apparatuur voor abonnees van bepaalde 3G-standaards, waaronder WCDMA (UMTS). Onder de overeenkomst zal Siemens hetzelfde royaltypercentage betalen, onafhankelijk van de gebruikte standaard. De overeenkomst biedt QUALCOMM ook een royaltyvrij recht onder Siemens' patenten om onderdelen te marketen en verkopen, inclusief multimode chipsets.


-- Tekende in totaal 35 CDMA-licentieovereenkomsten in fiscaal jaar 2002, waarvan 24 nieuwe licenties en 11 uitbreidingen van bestaande licentieovereenkomsten. Het totaal aantal bedrijven met een CDMA-licentie komt hierdoor op ruim 115. Van de ongeveer 115 bedrijven bezitten ongeveer 55 momenteel een licentie voor WCDMA.

QUALCOMM CDMA Technologies (QCT)


-- Verzond ongeveer 20 miljoen MSM-telefoonchips wereldwijd in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met ongeveer 13 miljoen eenheden in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar en 16 miljoen in het derde kwartaal van fiscaal jaar 2002. Het totaal aantal verzonden MSM-telefoonchips in fiscaal jaar 2002 komt hiermee op ongeveer 65 miljoen.


-- Verzond ongeveer 15 miljoen CDMA2000 1X MSM-telefoonchips in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, voor een totaal van ongeveer 40 miljoen in fiscaal jaar 2002.


-- Verzond CSM infrastructuurchips voor meer dan 2,5 miljoen equivalente gesprekskanalen, vergeleken met ongeveer 4 miljoen equivalent equivalente gesprekskanalen in zowel hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar en het derde kwartaal van fiscaal jaar 2002.


-- Begon volgens schema met proefname van de MSM6100(TM)-chipset en systeemsoftware, een zeer geïntegreerde CDMA2000 1X multimedia-oplossing met gpsOne GPS-technologie en radioOne directe conversietechnologie. De MSM6100 reduceert de systeemkosten voor fabrikanten van handsets met geavanceerde multimedia-applicaties.


-- Begon volgens schema met proefname van de MSM6300(TM) single-modem chip 3G-oplossing voor multimodus multibands CDMA2000/GSM/GPRS, de eerste echte wereld-telefoonchipset voor wereldwijde roaming op verschillende mobiele netwerken.


-- Kondigde versnelde levering aan van proefname van de MSM6200(TM)-chipset met dubbele modus en systeemsoftware. De MSM6200 werd door Samsung Electronics Co., Ltd, Sanyo Electronics Co., Ltd en Novatel Wireless gekozen voor het ontwikkelen van WCDMA (UMTS) en GSM/GPRS apparaten.

QUALCOMM Wireless & Internet Group (QWI)

QUALCOMM Internet Services (QIS)


-- Kondigde een definitieve overeenkomst aan met China Unicom voor de commerciële ontwikkeling van draadloze data-applicatieservices met QUALCOMMs BREW-technologie.


-- Zette de invoer van BREW voort nu steeds meer telefoonmaatschappijen BREW-gebaseerde diensten commercieel aanbieden, zoals nu al Verizon Wireless en ALLTEL in de VS, KTF in Zuid-Korea en KDDI in Japan. US Cellular is een BREW-proef gestart in de VS, en China Unicom kondigde plannen aan om op BREW gebaseerde diensten in China te starten. Totnogtoe hebben 16 telefoonmaatschappijen steun aangegeven voor de BREW-oplossing. Vierentwintig modellen van handsets met BREW zijn internationaal al verkrijgbaar voor consumenten, en 30 apparaatfabrikanten hebben hun steun voor BREW aangegeven.


-- Tekende een OEM-overeenkomst met Motorola, waarbij Motorola handsets met BREW-technologie zal leveren aan Verizon Wireless voor hun BREW-gebaseerde 'Get It Now'-service.


-- Tekende een OEM-overeenkomst waaronder Toshiba wereldwijd handsets met BREW-technologie zal leveren aan BREW-telefoonmaatschappijen.


-- Kondigde licentieverlening aan van ons Qchat 'voice-over-Internet protocol' (VoIP) en de 'push-to-talk'-technologie voor 3G CDMA-netwerken aan Nextel, de grootste leverancier van push-to-talk-diensten ter wereld, op de markt onder het merk Direct Connect.

QUALCOMM Wireless Business Solutions (QWBS)


-- Verzond ongeveer 15.000 OmniTRACS-units en gerelateerde producten in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2002, vergeleken met ongeveer 13.000 eenheden in hetzelfde kwartaal in het afgelopen jaar en 12.000 units in het derde kwartaal van fiscaal jaar 2002. Het totaal aantal zendingen van OmniTRACS en verwante producten komt hiermee op bijna 46.000 units in fiscaal jaar 2002, en het cumulatief totaal is 450.000 units wereldwijd. De toename in unitorders is vooral te danken aan grotere verkoop in de transportmarkt, privéwagenparken.


-- Kondigde aan dat Frito-Lay, het grootste multinationale snackchipsbedrijf, een contract heeft getekend met QUALCOMM om in 2002 ruim 1100 OmniTRACS en OmniExpress mobiele communicatiesystemen en 4400 TrailerTRACS systeemunits voor activabeheer te installeren.


-- Demonstreerde steun aan Amerikaanse militaire verdedigingsacties door geavanceerde beveiligingsfuncties van het mobiele OmniTRACS communicatie- en traceringssysteem, zoals onder meer:


-- Geïntegreerde en draadloze alarmknoppen,

-- Controle van identiteit van de chauffeur en alarmen bij forceren,


-- Extern uitschakelen van de vrachtwagen wanneer forceren wordt vastgesteld of incorrecte aanmelding door de chauffeur, en


-- Elektronisch traceren van voertuigen waarbij een bedrijf en alarm krijgt wanneer het op een verboden terrein komt of afwijkt van de ingestelde route (geofencing).


-- Maakte als technisch integrator deel uit van het winnende team dat US$2,5 miljoen ontving van het Amerikaanse departement voor transport voor een test voor het vervoer van gevaarlijke materialen en procedurebeveiliging, waarbij traceren en uitschakelen van voertuigen werd getest, verzegeling van ladingen,
chauffeuridentificatie/biometrie, en andere beveiligingsfuncties.

QUALCOMM Strategic Initiatives (QSI)


-- Kondigde de voltooide transactie aan waarin Telefonica Moviles, S.A. 65 procent verwierf van Pegaso Telecommunicaciones, S.A. de C.V., terwijl de Burillo Group 35 procent in handen blijft houden. Als resultaat van deze transactie ontvingen wij ongeveer US$99 miljoen in contanten, en verwachten wij op of voor 9 november 2002 een aanvullende US$435 miljoen te ontvangen. Wij zullen ongeveer US$139 miljoen van dit totaal gebruiken om Pegaso-schulden te kopen. Na deze transactie bezit QUALCOMM ongeveer US$482 miljoen in senior verzekerde schuld. Telefonica deelde onlangs de intentie mee GSM in Mexico in te voeren. In het geval dat Telefonica de commercialisering van GSM of TDMA diensten start in Pegaso's spectrum, zou Pegaso US$285 miljoen van de US$482 miljoen die zij ons schuldig zijn, vooruit betalen, conform de voorwaarden in onze financieringsovereenkomst.

QUALCOMM Incorporated ( www.qualcomm.com ) is een toonaangevend bedrijf op het gebied van ontwikkeling en levering van innovatieve mobiele communicatieproducten en - diensten gebaseerd op digitale CDMA-technologie van het bedrijf. Het hoofdkwartier bevindt zich in San Diego, California, en QUALCOMM is opgenomen in de S&P 500 Index en wordt verhandeld op de Nasdaq Stock Market(R) onder tickersymbool QCOM.

Uitgezonderd historische informatie, bevat dit persbericht toekomstgerichte verklaringen die aan risico's en onzekerheden onderhevig zijn. Werkelijke resultaten kunnen aanzienlijk verschillen van de resultaten die in deze verklaringen worden voorzien, afhankelijk van diverse factoren. Enkele van deze factoren zijn: veranderende economische situatie op de wereldmarkt, met name in de telecommunicatie- en internetgerelateerde branche en de resulterende onzekerheid bij het voorspellen van toekomstige resultaten; timing en ontvangst van licentiehonoraria en royalty's; inverntaris en orderniveau van geïntegreerde cirduits; succes bij de uitvoer van aanvullende 3G-licenties; schaalvergroting, acceptatie en uitvoer van CDMA-systemen, waaronder CDMA2000 1xEV-DO en systemen in nieuwe markten zoals China en India; het succes bij het in stand houden of verbeteren van bedrijfsefficiëntie en winstgevendheid; afname in de groeisnelheid in CDMA-gebaseerde draadloze data- en internetverbindingen of het aantal CDMA-abbonnees; strategische investeringen, leningen, acquisities of afslpitsingen die het bedrijf heeft of kan starten; de restaties van de Vesper Companies in Brazilië; veranderingen in de waarde van verhandelbare obligaties en afgeleide instrumenten; de ontwikkeling, invoering en commerciële acceptatie van evoluerende CDMA-technologiestandaards; ontwikkelingen in huidige of toekomstige rechtzaken; garanties voor apparatuur en prestaties aan cliënten; tekorten aan onderdelen; en internationale bedrijfsactiviteiten, alsook andere risico's die van tijd tot tijd in de SEC-rapporten van het bedrijf zullen worden opgenomen.

QUALCOMM(R), QCT(R), QUALCOMM Wireless Business Solutions(R), OmniTRACS(R), OmniOne(TM), OmniExpress(TM), MSM(TM), MSM6100(TM), MSM6200(TM), MSM6300(TM), radioOne(TM), SnapTrack(R), WIRELESS KNOWLEDGE(R), Vesper(TM) en BREW(TM) zijn handelsmerken en/of servicemerken van QUALCOMM Incorporated. Alle andere handelsmerken zijn het bezit van hun respectieve eigenaren.


Neem voor meer informatie contact op met
Julie Cunningham,
Sr. Vice President,
Investor Relations of QUALCOMM Incorporated,

+1-858-658-4224,
fax, +1-858-651-9303,
juliec@qualcomm.com.


Contactpersoon: Julie Cunningham, Sr. Vice President, Investor Relations of QUALCOMM Incorporated, +1-858-658-4224, of Fax,
+1-858-651-9303, juliec@qualcomm.com






11 nov 02 10:03