Gemeente Amsterdam

Naar menu

Amsterdam 'the place to be' voor jongeren
11 november 2002 - Herbert Raat
In Amsterdam wonen 48.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. Amsterdam heeft aan deze jongeren gevraagd wat zij in hun vrije tijd doen en welke voorstellen zij hebben voor aantrekkelijke jeugdactiviteiten. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren niet tevreden is over de hoeveelheid activiteiten in Amsterdam. Met name meisjes en jongeren vanaf 14 jaar zijn ontevreden. De aloude aanpak van een jongerencentrum die voorziet in de behoefte voor een brede groep is niet meer van deze tijd.

Nu is het vooral van groot belang dat vrije tijd plezier oplevert met zo min mogelijk overlast in een veilige omgeving. Om tegemoet te komen aan de wensen van de jongeren moet het roer om. Het is geen kwestie meer van de overheid regelt wel, het is een kwestie van de jeugd organiseert het zelf, met behulp van de overheid. Aan alle partners in de stad is gevraagd om de voorstellen van de jongeren om te zetten in concrete projecten. De doelstelling is om van Amsterdam een stad te maken waar jongeren zich thuis voelen.

De wethouder Jeugdbeleid, Rob Oudkerk, heeft naar aanleiding van de wensen van de jongeren voor de stadsdelen Zuidoost, Noord en Zeeburg een budget gereserveerd voor het opzetten van:

* Een skatebaan in Noord, op het voormalige NDSM-complex in 2002.

* Een nieuwe werkwijze om jongeren te betrekken bij het opzetten van een eigen plek in 'Groot Oost' met grootschalige stedelijke en buurtgerichte activiteiten voor jongeren in 2003.


* Een jaarlijks programma van grootstedelijke activiteiten in Zuidoost met nieuwe plekken voor buurtgerichte en stedelijke activiteiten voor jongeren in 2003.

In januari 2003 wordt een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd voor de uitbreiding van het jaarlijkse aanbod van activiteiten voor jongeren. Voor deze activiteiten is een bedrag van in totaal
1.550.000, dat is onderverdeeld in de volgende vier onderdelen:
1. De post 'Leuk en spannend': 750.000,-;

2. De post Innovatie: 350.000,-;

3. De post Participatie: 200.000,-

4. De post Onderzoek: 250.000,-

"De doelstelling van alle maatregelen is om van Amsterdam de place to be voor jongeren te maken. Zo wordt Amsterdam een stad waar jongeren zich thuis voelen en serieus genomen worden", aldus de wethouder. © Gemeente Amsterdam