VSNU



Open brief: Werkgevers- en werknemersorganisaties organisaties pleiten gezamenlijk voor brede investeringen in het onderwijs

Aan de samenwerkende onderwijsorganisaties in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs,

In de afgelopen weken heeft u ouders en leerlingen in uw onderwijssectoren opgeroepen om uw pleidooien voor meer investeringen in het onderwijs te ondersteunen. Aan deze oproep is in groten getale gehoor gegeven. Dat is naar onze mening geheel terecht. Alle leerlingen in het funderend en voortgezet onderwijs hebben recht op onderwijs waarin zij zich volledig kunnen ontplooien.

Goed onderwijs in de basis is een levensvoorwaarde voor verdere kennisverrijking in het secundair en tertiair onderwijs. Scholing in de beroepskolom tot en met het hoger beroepsonderwijs, vergroting van de deelname in het hoger en wetenschappelijk onderwijs zijn voorwaarden voor een sterke kenniseconomie. Het verder versterken van deze kenniseconomie vraagt een integrale benadering van het onderwijs. De in de afgelopen jaren opgelopen achterstanden in investeringen in middelen en mensen moeten over de hele breedte van het onderwijsveld ingehaald worden.

Tekortschietende budgetten voor onderhoud en vernieuwing van gebouwen en oplopende personeelstekorten, versterkt door de relatief hoge vergrijzing in alle onderwijssectoren, zijn problemen waar het onderwijs voor staat. Werkgevers, werknemers, schoolleiders, leerlingen en studenten willen deze problemen aanpakken. Hiervoor zijn bijdragen van de politiek onontbeerlijk.

Wij, werkgevers- en werknemersorganisaties in het hoger onderwijs steunen uw actie dan ook. Wij rekenen er op dat uw beroep op de politiek er aan zal bijdragen dat de voorgenomen kortingen op delen van de onderwijsbegroting niet uitgevoerd zullen worden en dat er gekozen wordt voor brede investeringen in het onderwijs.

Met vriendelijke groet,

Partijen bij de CAO's Hoger Beroepsonderwijs en Nederlandse Universiteiten

Algemene Onderwijs Bond
HBO-raad, vereniging van hogescholen
CNV Onderwijsbond
CMHF NFTO
ABVAKABO FNV
VSNU, vereniging van universiteiten
CNV Publieke Zaak
Ambtenarencentrum
CMHF VAWO