Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de vaste commissie Postbus 90801 van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 20018 Telefoon (070) 333 44 44 2500 EA Den Haag Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
46-02-SZW AV/CAM/2002/86018

Onderwerp Datum
Overleg kabinet - Stichting van de 9 november 2002 Arbeid
In uw brief van 6 november 2002 vraagt u om de resultaten van het Najaarsoverleg. U vraagt ook om een reactie op het RWI-advies voor het Najaarsoverleg en om de antwoorden op de vragen van mevrouw Bussemaker en de heer Bruls inzake de bezuiniging op de gesubsidieerde arbeid.
Bijgaand treft u aan een weergave van het verkennend overleg, dat het kabinet met sociale partners verenigd in de Stichting van de Arbeid heeft gevoerd. Tevens treft u aan de antwoorden van Staatssecretaris Rutte op de vragen van mevrouw Bussemaker en de heer Bruls inzake de bezuiniging op de gesubsidieerde arbeid. Op uw vraag om een kabinetsreactie op het RWI-advies voor het Najaarsoverleg, kan ik u meedelen dat ik vooralsnog geen advies heb ontvangen.
De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
(mr. A.J. de Geus)




---

Verkennend overleg kabinet ­ Stichting van de Arbeid Op 8 en 9 november 2002 heeft het kabinet verkennend overleg gevoerd met de Stichting van de Arbeid. Het betrof hier geen (vervroegd) Najaarsoverleg, maar een verkenning van de mogelijkheden om op het geplande Najaarsoverleg van 28 november a.s. tot goede afspraken te komen. Gelet op de sociaal-economische situatie acht het kabinet loonmatiging van cruciaal belang, waarbij een sociaal contract met sociale partners een belangrijke rol speelt. Het is immers belangrijk dat kabinet en Stichting van de Arbeid gezamenlijk een gevoel van urgentie uitstralen.
Met de Stichting van de Arbeid is gesproken over een breed, meerjarig pakket respectievelijk over een overbruggingspakket voor 2003. In een breed pakket is een meerjarige afspraak (2003 t/m 2006) over een contractloonontwikkeling in jaar t onder de voor jaar t geraamde prijsontwikkeling (CPI) essentieel. Tevens heeft het kabinet de Stichting gevraagd het belang van kostenmatiging in de pensioensfeer te onderschrijven, waarbij een gematigde contractloonontwikkeling een eerste stap is. Verdere kostenbeperking is mogelijk via herziening van de pensioenopbouw (grondslag, franchise, middelloon). Het brede pakket ziet er verder als volgt uit.
Lastenverlichting

* Met ingang van 2003 een structurele lastenverlichting van * 500 mln. door middel van een premieverlaging AWF, evenredig verdeeld over werkgevers en werknemers.

WAO en loondoorbetaling bij ziekte

* De voorgenomen loondoorbetaling in het 2e ziektejaar (per 1-1-2004) wordt alleen daadwerkelijk ingevoerd in samenhang met het volledige WAO-pakket, conform de voorhangprocedure zoals ik u bij brief van 21 oktober 2002 heb medegedeeld.
* Afschaffen van de Pemba-boete en verhoging van de uitkeringen (75%), afhankelijk van de gerealiseerde CAO-afspraken tot beperken van de loondoorbetaling tot 70% in het tweede ziektejaar, en van de gerealiseerde daling van de nieuwe instroom van arbeidsongeschikten zoals door de SER voorzien. De CAO-afspraken worden gemonitord en ultimo 2005 kan een eerste toetsing van de instroomdaling plaatsvinden. Bij een positief resultaat zal de verhoging van de uitkering alsmede het schrappen van de Pemba-boete met terugwerkende kracht per 1 januari 2005 worden ingevoerd.
Spaarloon / levensloop

* Het kabinet zal een voorstel zoals gedaan aan sociale partners voorleggen aan de Tweede Kamer. Daarbij wordt geen beroep gedaan op de middelen die gereserveerd zijn voor de geconditioneerde lastenverlichting.
* Mede op basis van nog uit te brengen SER-adviezen kan vanaf 1 januari 2004 een nieuwe fiscale vormgeving levensloop gekozen worden waarin de toekomst van het spaarloon wordt meegenomen, alsmede het budget levensloop uit het Strategisch Akkoord.

* Voor de verdere toekomst wordt de relatie tussen fiscale voorzieningen levensloop en de fiscale voorzieningen voor pensioen beneden de 65 jaar opnieuw bezien. Pensioenen




---


* De in het Strategisch Akkoord per 1 januari 2003 aangekondigde beperking van het Witteveenkader wordt opgeschort tot 1 januari 2004.
* Wat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen betreft, is maatwerk als uitgangspunt de essentie. Hierbij is wel van belang dat de fondsen bij de in te dienen herstelplannen een scenario laten zien, gericht op herstel van onderdekking binnen één jaar. In januari 2003 zullen de effecten van de ingediende plannen input vormen voor een gesprek met de Stichting van de Arbeid. De uitkomsten van dit overleg zullen meewegen in verschillende trajecten waarbij ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Sociale partners voor de pensioenregelingen, het kabinet voor de regelgeving en de PVK voor de beoordeling van de plannen.
* Kabinet en sociale partners sluiten voor 1 januari 2004 een pensioenconvenant, gericht op kostenbeheersing en de relatie pensioen-levensloop. Arbeidsmarktbeleid / inkomensbeleid

* In aanvulling op het Strategisch Accoord wordt een subsidieregeling voor het "witten" van ID-banen geïntroduceerd. Het Rijk vergoedt de "wittende" werkgever daarbij eenmalig * 8.000, mits een structurele arbeidsplaats met een lage CAO-schaal gecreëerd wordt. Het kabinet streeft langs deze weg naar een realisatie van 10.000 arbeidsplaatsen.

* Verder is het kabinet bereid voorstellen te doen gericht op een financiële tegemoetkoming voor mensen die langdurig op minimumniveau verkeren. Een overbruggingspakket is gericht op 2003. Een afspraak over de lonen respectievelijk over lastenverlichting wordt dan tot 2003 beperkt. De WAO en de inkomensmaatregelen voor mensen die langdurig op een minimum zitten maken géén onderdeel uit van dit pakket. Ook de gezamenlijke verkenning van het financieel toetsingskader ten behoeve van de pensioenwet maakt geen deel uit van dit overbruggingspakket.
Sociale partners zullen maandag 11 november a.s. laten weten of zij akkoord kunnen gaan met één van deze twee pakketten. Vervolgens zal een eventuele nadere uitwerking plaatsvinden richting Najaarsoverleg op 28 november 2002.